Планират повишение на такса смет за гражданите.

Такса смет за гражданите ще бъде повишена постепенно, като първото увеличение ще бъде от 2018 г., стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов пред „Медиапул“. Наред с това ще се намали такса смет за бизнеса. От години бизнесът настоява да се направи тази промяна и да се приложи принципът замърсителят плаща.

 

„Новият модел за такса смет, който се залага в закона, предвижда постепенно пребалансиране на тежестта на таксата между бизнеса и гражданите. Ако трябваше да се направи рязко, щеше да е изключително тежко в началото, защото вероятно щеше да доведе до намаляване в пъти на тежестта за бизнеса и увеличаване в пъти на тежестта за населението пише в.Стандарт. Затова и моделът, който сме предвидили, се базира на плавен преход“, казва министър Горанов.

Той посочва, че след приемането на бюджета за следващата година в парламента ще бъдат задвижени измененията за такса смет, но те вероятно няма да се прилагат от 2017 г.

Министър Горанов съобщава, че до момента не е одобрил нито един оздравителен план на 36-те общини, които са в процедура на финансово оздравяване. „Има по-добри и по-лоши планове. С най-голяма степен на готовност е Сливен, но и там има нужда от доуточняване“, заявява той.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *