Плановете на Тръмп вече влияят на фирмени решения

Форд Мотор Кампъни съобщава, че променя своите инвестиционни намерения да изгражда производствена мощност в Мексико. Форд планираше да вложи над 1,5 милиарда долара в новия завод в съседната на САЩ страна. От Форд дават индикации, че могат да инвестират около 600 милиона долара в производствено звено за електрически коли и други технологии от ново поколение в щата Мичиган.

Мичиган е люлката на американската автомобилна промишленост. Въпросната нова инвестиция ще бъде направена в близост до град Детройт като очакванията са да се разкрият около 700 нови работни позиции в района. От висшето ръководство на компанията съобщават, че в новата производствена единица ще се произвеждат ново поколение електромобили, хибридни автомобили и автономни коли.

Форд дават да се разбере, че в основата на това решение стои политиката за насърчаване на производството на местна почва, която новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп лансира публично.

От Форд все пак са убедени, че тази стратегия за инвестиции и новите регулаторни политики са правилен ход за подобряване на американската конкурентноспособност, в частност на автомобилното производство. Наскоро Тръмп намекна, че може да наложи сериозни налози на Дженерал Мотърс, ако не произвежда своята продукция основно на американска земя.

Реакцията на мексиканската страна е в посока на съжаление от намеренията на Форд да прекратят проекта. От Форд са декларирали, че ще покрият напълно разходите, които са направени от страна на местните власти за прилежащата инфраструктура на завода.

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *