Планове на ЕК разтърсиха „радио и телевизионния ефир” в Европа

Публичните радио и телевизионни мрежи като британската BBC, унгарската Magyar Televizio и малтийската PBS са сериозно разтревожени от преразглеждането на нормите, съгласно които функционират, от страна на ЕК. Причината е, че според медиите Комисията отделя твърде много внимание на принципите на свободния пазар и недостатъчно внимание на качеството на обществените предавания, предаде EUobserver.com.
Вчера (04.11.08) ЕК представи проект за реформа на нормите, съгласно които работят публичните радио и телевизионни оператори (PSB). От една страна реформите ще позволят на тези медии по-свободно боравене при задържането на процент от някои приходи и в редки случаи да изискват такса за определени услуги, но от друга ще има по-стриктен контрол върху средствата, които им отпуска държавата и няма да се толерира финансирането на т.нар. рекламни предавания.
Реакцията на Европейския съюз за радио и телевизионно разпръскване (EBU) е категорична – обръщането на по-голямо внимание върху принципите на свободния пазар вместо върху качеството на излъчваните предавания, чийто първостепенен мотив не е печалбата, е грешка. „Комисията дава твърде много власт на пазара, което е безсмислено предвид световната финансова криза и резултатите от нея“, твърди говорителят на EBU Жак Брикмон. Основната им грижа е, че ЕК се мъчи да прокара мерки, които ще създадат среда, подобна на тази във Великобритания. На Острова британските публични радио и телевизионни оператори трябва да издържат „тест за публична оценка” всеки път, когато искат да предложат нова услуга.
Страните-членки също не са особено очаровани от действията на ЕК. Холандският министър на културата Роналд Пластерк вече изпрати писмо до комисаря по въпросите на конкуренцията Нели Крус, в което от името на 19 държави твърди, че сегашното законодателство е достатъчно добро и няма нужда от промяна. Страните-членки на ЕС, публичните и частните радио и телевизионни оператори могат да коментират проекта за реформи до 15 януари.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *