Плащаме евроданък след пет години

Нямаме полза от минимална ставка, отсече Орешарски в Брюксел

Стефан Кючуков, наш пратеник в Брюксел

Проект за единна данъчна основа за европейски фирми, опериращи през националните граници в ЕС, се разработва от екипа на еврокомисаря за митническата и данъчната политика Ласло Ковач. Някои страни обаче се боят, че той може да се окаже „троянски кон“ за въвеждане на минимален корпоративен данък.

В интервю за в. „Файненшъл таймс“ Ковач твърди, че целта е да се опростят процедурите и да се намалят разходите за бизнеса, произтичащи от различните данъчни системи. Според него до 2008 г. проектът може да бъде оформен като закон и да влезе в сила до 2011 г. Германия, която поема председателството на ЕС през януари, е един от основните му поддръжници.

18 от 25-те членки на ЕС проявили ентусиазирана или „предпазлива“ подкрепа, сред тях са България и Румъния, твърди „Файненшъл таймс“. Но според финансовия ни министър Пламен Орешарски България, която свали корпоративния данък на 10%, няма полза от приемане на минимална ставка.

Великобритания и Ирландия трудно ще приемат новата система, защото тя ще наруши данъчния им суверенитет. Държави с ниски данъци като Естония и Словакия също могат да останат извън системата.

Ковач смята, че новата ставка може да се прилага в ядрото от държави, които са я приели. Той е убеден, че новата система ще направи данъчната конкуренция между отделните държави по-прозрачна и ефективна. Той не планира единната данъчна ставка да се налага на малките фирми, които работят само на вътрешния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *