Плащаме над 2 млрд. лева по дълга до края на годината

За покриване на вътрешния дълг на страната ще трябва да се платят над 2 млрд. лева от бюджета до края на годината, показват данните на Българската народна банка (БНБ).

Падежите на две от емисиите Държавни ценни книжа (ДЦК) са съответно на 4 септември и на 29 октомври. Сумите по тях са в размер на 300 млн. лева и 400 млн. лева. Други 1,228 млрд. лева трябва да се платят до 30 ноември за обезпечаване на облигациите, пласирани в края на юни за подкрепа на българската банкова система.

Като към размера на предстоящите плащания се прибавят и лихвите по ДЦК с падеж през следващите години, се оказва, че общата сума по вътрешния дълг, която трябва да се плати до Коледа, е над 2 млрд. лева, пише „Стандарт“.

Още в началото на 2015 г. пък трябва да се платят още 1,555 млрд. лева по доларовите облигации, емитирани на международните капиталови пазари по времето на Милен Велчев като министър на финансите. Така през следващите шест месеца хазната трябва да плати над 3,6 млрд. лв. само за обслужване на дълга на страната.

Основните инвеститори в ДЦК на вътрешния пазар са банките, пенсионните фондове и застрахователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *