Плащаме парното на съседи без радиатори

Такса мощност ще се начислява в сметките на редовните абонати

Ще плащаме по-скъпи сметки за парно след отпадането на такса мощност заради съседите с откачени радиатори. Това обясни за „Стандарт“ проф. Атанас Тасев, общински съветник и член на комисията по инженерна инфраструктура, водоснабдяване и енергийно планиране към Столичната община. Той коментира изявлението на енергийния министър Румен Овчаров, че хората с изключени радиатори вече няма да плащат нищо. Това ще стане с промени в Закона за енергетиката. Той предвижда таксата за мощност да влезе в цената на топлинната енергия. Така ще бъдат облекчени хората, които са спрели радиаторите си, но въпреки това сега плащат на „Топлофикация“. В много сгради над 90% от живеещите не ползват парно, а това води до тежко изкривяване на сметките, обясни Овчаров.

С отпадането на таксата обаче парите ще бъдат преразпределени между останалите абонати. Парите за мощност са част от т. нар. постоянни разходи на топлинните дружества, каза Тасев. Той обясни, че в една сграда, дори да не се ползва парното, топлофикациите правят тези постоянни разходи. И затова трябва да има кой да ги покрие. Смята се, че с включването в мрежа потребителите са подписали солидарен договор, че ще плащат. В Европа няма случай някой да се откаже от парното. Затова там няма такъв казус. В България обаче финансовото състояние на домакинствата ги принуждава да откачат радиаторите си. Така че абонатите се изключват не защото е скъпо топлото, а защото нямат достатъчно приходи, за да си го плащат, обясни Тасев. Според него парното излиза около 2 пъти по евтино от тока.

Все още не сме разгледали проектозакона и не сме изчислявали какви ще са сметките. Чакаме решение на правителството, заяви зам.-шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Игнат Томанов.

По думите му още не е решено дали ще отпадне изцяло такса мощност, защото няма официално предложение.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *