Плащане кеш – до 5000 лв., заплати – през банка?

Националната агенция по приходите (НАП) предлага със закон да се забранят разплащанията в брой над 5000 лв., а заплатите на работниците да се плащат само по банков път. Предложението бе от бизнеса на вчерашната среща с Бойко Борисов, НАП и синдикатите. Споредработодателите с тези и други мерки ще се напълни приходната част на бюджета на НОИ, който в момента според социалния министър Тотю Младенов е в драматична ситуация.
Работодателите смятат, че тези мерки могат да предотвратят евентуално вдигане на осигурителната вноска.

Според шефа на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщение на агенцията, именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани „под масата“. От НАП се надяват мерките да извадят на светло близо 90 на сто от укриваните до момента обороти.

Друго предложение на НАП е да се даде възможност за извършване на т.нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Ако това се промени, ще е възможно за дружества, работещи при подобни икономически и пазарни условия, осигурителните вноски на служителите да бъдат определяни от инспекторите на база информация за осигурителния доход на конкурентни фирми, уточняват от НАП. От агенцията дават пример – два хотела с еднаква категория, намиращи се в съседство на Черноморието, рецепционистите получават 420 лв. в единия и 1300 в другия за абсолютно идентична работа. С евентуално приемане на промените в закона, ревизорите на НАП ще могат служебно да определят дължимите осигуровки на по-високата от двете бази.

Спешно е необходим и достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките, смята още Красимир Стефанов. По време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. „черно“ счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред приходната агенция няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки, отбелязват от агенцията. В практиката на НАП има десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро, а ако ревизорите на НАП получат достъп до кредитните досиета, реалната информация за оборотите на фирмите ще послужи за облагането на истинските им приходи с данъци, посочват от агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *