Пловдивските съветници не искат партньорство с Г. Гергов в панаира

Пловдив няма да приеме собствеността на 20.63% от „Международен панаир Пловдив“ АД. Това решиха на вчерашната сесия общинските съветници. Първоначално те трябваше да гласуват предложението на заместник-кмета Розалин Петков общината да се съгласи да приеме въпросните акции, но постъпи предложение от страна на Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Тя обяви, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града и предложи да не се дава съгласие за придобиване на акциите на Панаира, да не се подписва такъв договор, а Министерският съвет да преразгледа решението си за безвъзмездното прехвърляне на акции на Пловдив към Варна. Според нея могат да се инициират законови промени, с които да се въведе блокираща квота.
Към предложението на Каназирева се присъедини и Божидар Здравков от Реформаторския блок с допълнението, че трябва да се предприемат действия за възстановяване на държавния контрол върху панаира.

Новото предложение бе подкрепено с 40 гласа „за“ от всички политически групи, а съветниците от БСП не участваха в гласуването.

Община Пловдив би била съгласна да приеме дял, ако имаме решение на Министерския съвет за прехвърлянето на 49% от акциите на панаира, заяви пред журналисти кметът Иван Тотев. По думите му, Общината няма логическо обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивския панаир.

Казусът беше разгледан на заседание на Общинския съвет в Пловдив, след като миналата сряда МС реши да разпредели 49% държавен дял в Международен панаир Пловдив между общините Пловдив и Варна. Делът за Варна е 29%. Собственик на мажоритарния пакет акции е Георги Гергов.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *