Пловдив в схватка с Париж за автопремиери

Хотелите под тепетата са пълни, бизнесмени резервират стаи в Хасково и Пазарджик

От днес до петък Пловдив става официална столица на бизнеса. По време на 62-рото издание на есенния панаир световният елит в строителството, машиностроенето, автомобилостроенето, енергетиката, електрониката, екологията и информационните технологии ще покаже последните си постижения и ще обмени опит с родните фирми. Организаторите очакват да бъдат реализирани рекорден брой сделки. Гаранция за ефективността от срещите по време на панаира са и все повечето фирми, които участват. През тази година те отново са рекорден брой – 3548 компании от 49 страни. Най-много са родните представители – 1353. Следват изложителите от Германия (556), Италия (444), Турция (146), САЩ (140) и Чехия (108).

Щандове са подредили рекордните 3548 участници от 49 страни

Фото Слави КалиновНай-атрактивен за посетители и бизнесмени за пета поредна година ще бъде автомобилният салон. Три световни премиери ще зарадват автоманиаците под тепетата. Румънското бижу „Дачия Логан“ комби и корейските „Санг юнг Екшън“ и „Екшън спортс“ ще бъдат представени за първи път в света. По същото време те ще бъдат представени и във френската столица Париж.

Безспорен фаворит за ценителите на бързи скорости ще е моделът „Мерцедес“ CL 500. Това ще бъде и най-скъпата кола на панаира. Цената на базовия модел е 253 хил. лева. Бизнесмените обаче могат да поръчат и допълнителни екстри, с които стойността на автомобила скача неколкократно. Моделът предизвика истински фурор преди няколко месеца на изложението в Москва, където мигновено бяха купени неколкостотин бройки. В CL 500 вече се вози съпругата на московския кмет Юрий Лужков, както и десетки руски олигарси. Около 135 хил. лева ще е цената на високопроходимия модел на „Мерцедес GL“.

Голям е интересът на фирмите към световната премиера на седемместния модел на „Дачия“, който ще позволи на компаниите, регистрирани по ДДС, да ползват данъчен кредит. Цената на базовия модел е около 15 300 лева, което прави румънския автомобил едно от най-достъпните комбита у нас. Посетителите на изложението ще могат да видят за първи път у нас общо 29 нови коли. За потенциалните купувачи е предвиден и тестдрайв.

Най-силно представени традиционно по време на тазгодишното изложение са фирмите от строителния (571) и машиностроителния бранш (1131). Голяма част от тях са родни производители. И двата сектора бележат значителен и постоянен ръст у нас. С около 15% годишно нараства оборотът на родните строителни компании. Пазарния дял в Европа си връщат и родният машиностроителен бранш. Ръстът на производството в сектора е между 3 и 5% на година. Електротехниката доведе под тепетата световни гиганти, които вече работят и у нас като АВВ, SIEMENS, SCHNEIDER, FESTO, LIEBHERR, HYUNDAI, EPIQ. Годишният ръст в бранша е 10-12% годишно, а оборотът достига 500 млн. евро.

Системи за фирмено управление, решения за мобилен бизнес, антивирусни системи, както и софтуер за управление на хотели и ресторанти ще представят 44 родни IT фирми.

За първи път през тази година организаторите застраховат всички компании, които участват в панаира и неговите посетители. За първи път целият панаирен терен – открит и закрит, е обхванат от записващи камери. Те осигуряват денонощно наблюдение на всяко кътче на изложението.

Освен рекорден брой изложители градът под тепетата ще приеме и огромен брой гости. Хотелите в близост до панаирното градче са резервирани от месеци. Цените на нощувките са стигнали тавана, но въпреки това не могат да се намерят свободни места, коментираха бизнесмени. Някои от тях са принудени да резервират стаи дори в Пазарджик и Хасково. От понеделник до събота се очаква изложението да бъде посетено от над 150 000 гости. За тяхно улеснение всички околни улици са превърнати в платени паркинги. Цената за еднодневен престой на лек автомобил е 3 лв. На територията на панаира са осигурени 600 паркоместа.

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *