Пловдив създава най-голямата икономическа зона в България

Шест индустриални зони, изграждани в последните 15 години с вложени досега 1 млрд. евро и 12 000 работни места ще бъдат обединени в най-новия проект в Пловдивска област – Тракия икономическа зона.

В следващите десет години там ще бъдат инвестирани още 800 милиона евро, които ще създадат 30 000 работни места. За пръв път днес проектът за най-голямата икономическа зона в страната бе представен на конференцията “ Регионални стратегии за индустриално и аграрно преструктуриране“ в Международен панаир Пловдив, предава БГНЕС.

Проектът бе представен от инж. Пламен Панчев от сдружение „Инвестиционна инициатива“ и „Клъстер проектиране и строителство „, който наблегна на приемствеността към вече изградените шест индустриални зони около Пловдив – Марица, Раковски, Куклен и стартиралите наскоро „Индустриална зона и високотехнологичен парк „Тракия“ в землището на Калековец, „Агро център Калояново“ и Парк „Образование и високи технологии“ в Пловдив.

По идея на сдружението през май кметовете на осем общини от Пловдивска област подписаха договор за създаване на обща железопътна връзка и за сътрудничество. Оттам тръгва и идеята за „Тракия икономическа зона“, която се развива като публично-частна инициатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *