Повече от половината българи не биха теглили кредит при никакви условия

Над 58% от българите не биха взели кредит при никакви обстоятелства, показва изследване на Института за икономически изследвания при БАН, съобщава БТА.

Изследването е направено сред 1000 пълнолетни граждани през периода 1 август -10 септември тази година, каза проф. Митко Димитров, директор на института.

Между две трети и три четвърти от участниците в анкетата смятат лихвите и таксите на банките за високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни.

Мнозина „изгоряха” и с неизгодни бързи кредити. Това предизвика недоволство, а след репортажи по темата в медиите управляващите решиха да наложат регулация на този сегмент, включително на заемите до 400 лв.

Делът на „лошите кредити“ на домакинствата се увеличава от 5-6 на сто през 2009 година, до 19-20 процента тази година. Около 30% от проблемните кредити са София, областните градове генерират 42 на сто от нередовно обслужваните задължения, сочат още данните от проучването.

В Института отчитат тенденция на увеличаване на спестяванията, отлагане на разходи за потребления, изплащане на стари дългове и отказ от нови кредити. Кредитните институции обаче завишават изискванията към кандидатите за заеми информираха участниците в пресконференцията. На фона на постоянно нарастващите спестявания на населението, кредитирането е все по-малък фактор за икономическия растеж, смятат учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *