Повече от 3000 работници от ВМЗ – Сопот посрещат Нова година без пари

Авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки.
„Искаме да дойдат министрите и те да обяснят на децата ни защо си лягат гладни и защо трябва да изберем да си платим тока или лекарствата на болните деца. Посрещнали сме Никулден със сланинка и праз“, това сподели Ваня пред Нова телевизия още в първите дни на стачката.
И този празник семейството ще посрещне със сланина, но към нея вече има и бурканче лютеница.
„Първата ни мизерна Нова година. Както и да го гледаме – отстрани, отгоре, отдолу – мизерна“, обяснява съпругът на Ваня – Милен.
215 лева общо е авансът и остатъкът от септемврийската заплата, които Ваня получила. Първо платила наема за квартирата, в която живеят в Карлово. 70 лева дала за таксата в детската градина, погасила сметките за ток и вода и с петте лева, които им останали купили подарък за тригодишното си дете.
„Влизам в един магазин в Сопот и на излизане една от продавачките ми каза „изчакайте ме,ако обичате, две минути искам да купя нещо за вашето дете. Познах ви по новините, изказването ви от ВМЗ“. И аз се почувствах много зле. Разплаках се, разтреперих се. За първи път ми се случваше да ме съжаляват по улиците“, разказа Ваня.
Двамата съпрузи казват, че нямат настроение да празнуват. Пожеланията им в Новогодишната нощ няма да са само в личен план, по-скоро ще са свързани с бъдещето на завода.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *