Повишение на европейските акции в края на лятната ваканция

Европейските фондови борси бележат повишение през днешната търговия, заличавайки негативното си представяне от понеделник, когато инвеститорите бяха притеснени от нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще вдигне лихвите ставки до края на годината.

Подновените спекулации, че Фед може да прибегне до подобен ход още на следващото заседание през септември продължават и днес да оказват подкрепа за щатския долар, като той поскъпва към близо триседмичен връх спрямо останалите основни валути, в т.ч. и спрямо еврото. Тази слабост на единната валута е в подкрепа за експортно-ориентираните компании и техните акции, търгувани на борсите на стария континент. От друга страна акциите на европейските банки също бележат напредък, тъй като евентуално по-скорошно вдигане на американските лихви може да се отрази позитивно на банковата рентабилност, пострадала сериозно през последните месеци от рекордно ниските лихви.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,45% след като приключи търговията в понеделник с понижение от 0,2 на сто.

От слабостта на еврото спрямо долара се възползват най-вече немските и френските експортно-ориентирани компании и респективно фондовите индекси на борсите във Франкфурт и Париж. Немският индекс DAX се повишава с 0,95%, а френският индекс CAC40 – с 0,76%, като инвеститорите сякаш игнорират днешни по-слаби от очакваното проучвания на Европейската комисия, показващи рязко влошаване на икономическото доверие в еврозоната и целия ЕС през текущия месец август.

Акциите на френският автомобилен гигант Peugeot SA се повишават с 0,83%, а на немският му конкурент – Volkswagen AG – с 0,67%.

Солиден ръст от 1,18% бележи и италианският фондов индекс MIB благодарение най-вече на скок с 2,11% на акциите на голямата банка UniCredit SpA. Испанският фондов индекс Ibex-35 пък напредва с 0,81 на сто.

Всичките водещи индекси на отделните икономически сектори бележат повишение с изключение на индекса SXPR, включващ добивните компании. Той се понижава с 2,19% след като голямата минно-добивна компания Glencore PLC отчете нетна загуба в размер на 369 млн. долара през първото полугодие и това доведе до спад на нейните акции с 3,2 на сто. Акциите на компанията за добив на цветни метали и по-специално на мед – Antofagasta PLC се понижават с 4,89%, докато тези на компанията за желязна руда Rio Tinto PLC – с 3,73%.

Слабото представяне на добивния сектор се отразява негативно най-вече на британския фондов индекс FTSE100, който се повишава с едва 0,08% след вчерашния почивен ден за Лондонската борса поради редовната еднодневна банкова ваканция в края на лятото.

Не е изключено инвеститорите да останат предимно в изчаквателна позиция до петък (2-ри септември), когато ще бъде оповестен важният доклад на Департамента по труда в САЩ за американската заетост и ниво на безработица през август. Тези данни могат да се окажат ключови за това, дали Фед ще прибегне до вдигане на лихвените ставки още на следващото заседание на 20-ти и 21-ви септември.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *