Подадоха 420 000 финансови отчета

Над 420 000 годишни финансови отчета за дейността си през 2016 г. подадоха за публикуване в Търговския регистър фирмите до 30 юни, когато изтече крайният срок.

Въпреки че близо 305 000 от отчетите са изпратени електронно по интернет, и тази година не се размина с опашки пред офиса на Агенцията по вписванията. От ведомството посочват, че причината е изчакването документите да се представят в последния момент.

„Две трети от всички финансови отчета бяха подадени в последните две седмици“, посочиха вчера за в.“Сега“ от агенцията. След проверки на място от зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, а след това и на самия министър на правосъдието Цецка Цачева работното време на служителите, които приемат и обработват документите, бе на два пъти удължено – първо до 18.00, а след това до 20.00 ч. Бяха спрени и всички отпуски в агенцията. Правосъдният министър заяви, че е получила множество оплаквания от представителите на фирмите, че програмата за обработка на отчетите е изключително тромава, и обеща да реши проблема до следващата кампания.

Тази година подадените финансови отчети за публикуване в Търговския регистър са с близо 70 000 повече от миналогодишните. Причината са въведените нови, по-високи санкции за фирмите, които не са изпълнили това свое задължение в срок до 30 юни 2017 г. За ръководителите на предприятията е предвидена глоба от 200 до 3000 лв., а за самото предприятие – имуществена санкция в размер от 0.1 до 0.5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет. По-стриктният контрол бе породен от наложилата се практика компании да плащат глобата и да отказат да публикуват годишните си финансови отчети, защото смятат, че така издават данни пред конкурентите си за обороти и пазарен дял.

В същото време, както писа в.“Сега“, десетки хиляди подадени навреме отчети през миналата година, за финансовата 2015 г., все още не са публикувани в Търговския регистър. Към края на май със статут „необработени“ бяха над 191 000 отчета за 2015 г. Оказва се, че служителите от Агенцията по вписванията нямат физическа възможност да се справят с обработката и публикуването им. Разрешение на проблема може да има с премахване на опашките пред Агенцията по вписванията и подаването на финансовите отчети само в НСИ. Проектът за обединяването на тази услуга вече е в ход, като обещанията са той да бъде завършен евентуално догодина.

НАРУШИТЕЛИ

През миналата година за първи път Агенцията по вписванията изпрати справка до НАП с фирмите, които не са подали отчетите си за 2015 г. в срок. В списъка фигурират 146 885 търговци, посочиха от НАП в отговор на запитване от в.“Сега“ по Закона за достъп до обществена информация. След получаване на справката в офисите на НАП са поканени 107 983 лица. От НАП отговориха, че по време на кампанията са съставили 39 253 акта за административни нарушения, но те са по старите разпоредби на закона. Не е посочена обаче информация за размера на наложените глоби, както и колко фирми междувременно са подали финансовите си отчети в Агенцията по вписванията и са отървали глоба, информира segabg.com. Няколко месеца по-късно – през ноември 2016 г., Агенцията по вписванията е подала втори списък до НАП, в който фирмите нарушители вече са 133 575, т.е. с 13 310 по-малко.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *