Подготвят публичен регистър за автосервизите

Редица мерки предвижда държавата за подобряване на безопасността по пътищата, стана ясно от изявление на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на конференция днес в София, организирана от МВР.Подготвят публичен регистър за автосервизите.

Резултат с изображение за автомобилна администрация

В частност, по отношение на техническата изправност на превозните средства, вече се работи по надграждане на съществуващата система, като се свържат уредите в пунктовете с информационната система на ИА „Автомобилна администрация“, чрез защитена връзка.

Предвидено е заснемане на показанията на километража и съхранение на изображението. В стикера за техническите прегледи ще бъде внедрен чип за дистанционно четене на данните, като стикерите ще бъдат с различни цветове, показващи нивото на замърсяване на автомобилите, информира technews.bg.

„Ще бъде оптимизиран контролът за техническата изправност на превозните средства при първа регистрация, като тази дейност премине към ИА „Автомобилна администрация“, съобщи Росен Желязков. По този начин автомобилите преди регистрацията ще минават на цялостен технически преглед в пунктове, които отговарят на предварително заложени критерии.

За облекчаване на административните тежести за гражданите ще бъде създадена електронна система за подаване и попълване на необходимите документи за регистрация, добави министърът.

За първи път ще бъде въведен регистрационен режим и контрол на автосервизите, като те трябва да дават минимум шест месеца гаранция за извършените ремонти. Освен това се предвижда създаване на публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като потребителите ще имат персонален достъп.

Това ще даде възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите и така ще е ясно във времето за даден автомобил какви ремонти са извършени, кога и от кои сервизи. Министър Росен Желязков изтъкна, че тези мерки ще доведат не само до подобряването на пътната безопасност, но и за по-голяма прозрачност, и по-голяма ефективност.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *