Подем на еврото

Управителният съвет на ЕЦБ е взел решение на заседанието си в четвъртък да увеличи тавана на държавните облигации, които може да приема като обезпечение. Така правителството на Гърция ще получи до 4 млрд. евро нови кредити, докато изчаква решението на Тройката за следващия транш от международната
 
Единната валута получи поредната подкрепа от председателя на ЕЦБ, Марио Драги, който отново заяви, че еврото е необратимо и Европейската централна банка е единна в решителността си да запази общата европейска валута. Драги добави, че ЕЦБ ще се намеси на фондовите пазари, за да намали лихвите по заемите на страните с дългови проблеми, като Испания и Италия.
В петък се появиха и слухове, че Испания се готви да поиска извънредна финансова помощ, а ЕЦБ да свика извънредна прескоференция, на която да се обсъди евентуална интервенция на финансовите пазари.
Допълнителна подкрепа за еврото и борсовите индекси оказаха положителните икономически данни от еврозоната. Продажбите на дребно в еврозоната са се покачили за втори пореден месец, според данните на Евростат. Всичко това доведе до стабилизиране на европейските дългови пазари, където лихвите по краткосрочните суверенни дългови книжа на Испания и Италия отчетоха значителен спад.
Зелената вълна се пренесе и отвъд океана, където американските борсови индекси се покачиха значително, компенсирайки загубите от предходните дни. Въпреки смесените данни за пазара на труда риск апетита на инвеститорите се запази. Американските работодатели са наели повече служители през юли, докато икономиката продължава неравномерното си възстановяване, наближавайки към президентските избори през есента.
Броят на заетите в САЩ е нараснал със 163 000 през миналия месец, въпреки това нивото на безработицата се покачи с една десета от процента до 8.3%. Последните данни за броя на заетите са окуражаващи след три месеца на слабо увеличение на заетостта. Тези данни обаче не са достатъчни за смъкване на нивото на безработицата, а наемането на работа остава доста под нивото, определено в началото на годината.
Тази нощ, минути след отварянето на азиатските борси, еврото отново тръгна нагоре, като спрямо долара отчете нов едномесечен връх в 1.2443. Днес не се очакват съществени икономически данни, а с оглед почивния ден в Австралия и Канада, се очаква пазарът да остане слабо ликвиден, с ниски обеми на търговия. В късния следобед интерес ще представлява изявлението на председателя на ФЕД, Бен Бернанке.
Златото и петролът последваха ръста на индексите
Фючърсите на американският лек суров петрол се повишиха с 4 долара през последният ден от изминалата работна седмица, до 91.40 долара за барел. Ръстът на черното злато дойде след всеобщото покачване на световните борсови индекси, както и подновеният риск апетит на валутните пазари. Така суровината успя да излезе на зелена територия, компенсирайки загубите от предходните дни.
Положителните данни за пазара на труда в САЩ оказаха допълнителна подкрепа за петрола. Септемврийските контракти на сорта брент в Лондон поскъпнаха с близо 3 долара, или 2,8%, до 108,87 долара за барел.
Пазарните участници очакват, че заради отчетеното леко повишение на безработицата в САЩ ще последва нов кръг икономически стимули. Ситуацията в Сирия и заплахите на Израел да удари Иран до няколко седмици също оказват подкрепа на цената на петрола.
Тази сутрин американският лек суров петрол се търгува на цена от 91.50/60 долара за барел.
Златото нарасна в петъчната търговия с около 15 долара за унция, до към 1603 долара. Ценният метал продължава да се влияе от движението на еврото и борсовите индекси. В ранните часове на тази сутрин златото се разменя на цена от 1607/08 долара за унция.
Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *