Подкрепата на Катар изстреля турската лира

Турската валута поскъпва за трета поредна сесия на търговия, връщайки се под психологическата бариера от 6,0 лири за един щатски долара. Подкрепата за продължаващата и в четвъртък възходяща корекция на лирата дойде и от  новината, че Катар е поел ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в Турция. Късно в сряда емирът на Катар одобри пакет от икономически проекти, инвестиции и депозити на стойност 15 млрд. долара, след като преди това се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара.  Инвестиции в размер на 15 милиарда долара има намерение да направи богатата арабска държава Катар в икономиката на Турция, съобщи вчера  източник от турското президентство, цитиран от световните агенции. Посещението на емира на Катар в Турция се осъществява на фона на кризата в отношенията й със САЩ и драстичното поевтиняване на турската лира, отбелязват световните агенции. Тамим бин Хамад Ал Тани е в Турция, за да покаже голямата подкрепа на Катар, каза днес катарският посланик в Анкара Салем Мубарак Шафи Ал Шафи, цитиран от ДПА. Катар ще продължи да стои до турските си братя, както направи по време на опита за преврат през 2016 г., посочи още Ал Шафи. Той добави, че подкрепата се изразява и в това, че катарски граждани са купили милиони турски лири, за да засилят подкрепата към  Анкара в сегашната ситуация. Новината допринесе за поскъпване на турската лира с нови над 6% в рамките на вчерашната търговия.

В четвъртък турската валута поскъпва с нови близо 3% към 5,8000 лири за един щатски долар, успявайки да заличи през последните дни на търговия голяма част от драматичната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица до рекордно дъно от около 7,24 лири за долар. Еврото пък се понижава с 1,5% към 6,6500 турски лири, след като в понеделник единната европейска валута също успя да поскъпне до рекорден връх над нивото от 8,0 лири за едно евро.

Турското министерство на финансите и държавната хазна обявиха днес нов пакет с мерки за подкрепа на икономиката на страната, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.  По данни на агенцията банките в страната ще продължат да отпускат кредити, а за запазването на парите на компаниите се предвижда гъвкавост при сроковете за погасяване на кредитите. Банките няма да искат от компаниите, изтеглили заеми, да погасяват частите от задълженията по кредитите, възникнали заради промените на курсовете на валутите. Освен това клиентите на турските банки ще бъдат уведомявани за задължения по кредити, за наличие на чекове без покритие, което няма да ограничи достъпа до кредити.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *