Бившият руски министър стои в ареста за подкуп

Бившият руски министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, обвинен в получаване на подкуп от 2 милиона долара и поставен под домашен арест за два месеца, е бил задържан незаконно, без да има никакъв процесуален статут. Това заяви пред Московския градски съд адвокатът му Тимофей Гриднев. Съдът обаче отхвърли молбата за промяна в мярката за неотклонение, предаде ТАСС.Колата на Улюкаев е била блокирана на изхода от комплекса на компания Роснефт от агенти на Федералната служба за сигурност, после той е бил под техен контрол и му е било забранено да използва средства за комуникация. Фактически Улюкаев е бил задържан, което подразбира да бъде доставен в дознанието или следствието, но служителите от ФСС са пренебрегнали правилата, заяви юристът. Той изтъкна, че в този момент Улюкаев не е бил нито заподозрян, нито обвиняем, не е имал никакъв процесуален статут.
Представител на следствието обаче заяви в съдебната зала, че Улюкаев е бил уведомен предварително за обвиненията срещу него, а действията на следователите са били законни.
Арестуваният няма право да общува с медиите и да дава интервюта. Днес апелативните магистрати потвърдиха забраната, отхвърлиха също искането на защитата да му се разрешат разходки и да бъде посетен от лекар, след като представител на следствието заяви, че за Улюкаев е била повикана „бърза помощ“.
Бившият федерален министър бе задържан на 14 ноември, което се случи за пръв път в новата история на Русия. Според следствието Улюкаев е задържан във връзка с получаване на подкуп от 2 милиона долара, в замяна на които неговото министерство е дало положителна оценка, благодарение на която Роснефт е успяла да купи от държавата 50,08 процента от акциите на компанията Башнефт.
По данни на следствието подкупът е бил получен с изнудване и заплахи, отправени към представители на Роснефт. Срещу бившия министър, уволнен на 15 ноември от президента Владимир Путин поради загуба на доверие, е образувано наказателно дело. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде получи между 8 и 15 години затвор.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *