Подкупът от 100 000 лв. за спряна сделка с катери

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, който отказа подкуп от 100 000 лева, е отменил конкурс за доставка на катери, който задържаният вчера бизнесмен Росен Маринов спечелил.
Това съобщи БТА, като се позова на източници, запознати с разследването.
Маринов се прочу с това, че преди няколко месеца си поиска пари от държавата, като постави огромни билбордове пред Министерски съвет. Той обвини Меглена Плугчиева и двама заместник-министри на финансите, че не са му изплатили дължими пари по проект на ФАР. (Виж линка)
Марин Димитров заяви, че конкурса за доставка на два катера Маринов спечелил по време на предишното ръководството на агенцията. Според документите, агенцията тогава е предвидила прогнозна стойност на катерите около 2 500 000 лв. Това е станало на 29 декември миналата година. Димитров допълни, че отменил заповедта за конкурса на 23 януари. Мотивът за отмяната е, че ИАРА няма възможност самостоятелно да осигури целеви средства за закупуване на катерите предмет на обществената поръчка. Бизнесменът обжалвал това пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и спечелил. От своястрана Димитров заяви, че е подал жалба във Върховния административен съд срещу решението на КЗК. Жалбата е от 8 юни т.г., а делото е насрочено за ноември.
Димитров заяви още, че преди два-три дни Росен Маринов отишъл при него с предложението за подкупа и поискал да оттегли жалбата от съда.
Шест часа Димитров е давал снощи показания в прокуратурата, предаде още БТА.
Очаква се днес на Маринов, който бе арестуван при операция на ДАНС, да бъде наложено задържане за 72 часа.
В случая става въпрос за предотвратен опит за измама с европари, коментира пред БНТ говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Ще бъдат направени проверки във всички министерства, провеждали търгове с участието на бизнесмена Росен Маринов. Случаят е поредният, от който ОЛАФ се е заинтересувал у нас, уточни тя.
„Тези 100 000 лева са били предназначени за подкуп на този висш държавен служител, който категорично заявявам, че е отказал подкупа и бих изказала моето уважение към този стил на поведение на представител на държавната администрация“, коментира служителката на ДАНС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *