Подмениха пътните платна на мост в Канада за 15 часа

Уникална операция за подмяна на двете платна на мост по трансканадското шосе приключи за рекордно кратко време, спестявайки 2,4 милиона долара на транспортното министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

За първи път в Канада мост, който е построен преди 48 години, бе заменен с нови платна по „бърза“ технология, при която бяха използвани два самоходни транспортьора, работещи с мощни кранове. Машината с 216 колела с тегло 134 тона и дължина 42 метра може да вдигне товар до 650 тона. Само час след началото на операцията около 100 работници подготвиха старите платна на моста за демонтаж, предаде БТА.

Започвайки работа в събота в 8 часа сутринта местно време, екипът по монтирането на новите платна възстанови връзката още в 11 часа сутринта в неделя. Час по-късно движението по трансканадското шосе бе отворено и в двете посоки.

Новата и прилагана за първи път в Канада технология струваше 8,6 млн. щ. долара, но според оценки на специалисти тя е спестила на транспортното министерство близо 2,4 млн. щ. долара в сравнение с досега използваните технически решения, при които движението по моста трябваше да бъде затворено цели две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *