Подобрява се доходността на пенсионните фондове

Изпращаме една турболентна година, защото още в първия ѝ ден капиталовите пазари тръгнаха стремглаво надолу, като в дадени моменти бяха на нива минус 15 – 20%. Но в момента, особено след изборите в САЩ, пазарите направиха значителен ръст и в момента – Dow Jones сега е с 14% нагоре от началото на годината, Nasdaq с 9%, а френският САС 40-  с 43,5%.

Но най-голямата изненада е България, защото ръстът на SOFIX е над 26%, от които 6% са до 28 септември, а след това увеличението е с над 20% и този ръст няма как да не го свържем с ЕTF на Експат Капитъл, посочи изпълнителният директор на ПОК „ДСК – Родина“ Николай Марев в ефира на „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че годината мина под знака на няколко политически събития – в първата ѝ третина имаше притеснения за ръста на  икономиката на Китай, последва Brexit, след това бяха изборите в САЩ.

„Въпреки че към средата на 2016 г. много задължителни и доброволни пенсионни фондове бяха на отрицателна доходност, възвращаемостта ще е добра към края на 2016 година при всички фондове, ако няма сериозни пазарни турбуленции, смята финансистът.

„В едно състезание няма значение на какво ниво си в произволен етап от него, а как ще завършиш“, каза още той

Марев напомни, че в момента пенсионно-осигурителните компании управляват над 10 млрд. лева активи, но повечето от средствата са инвестирани на международните пазари, като капитализацията на Българска фондова борса е между 8 и 9 млрд. лева.

Той информира, че в доброволното пенсионно осигуряване към момента средна доходност е в порядъка на 5%, а двата най-добри фонда са постигнали доходност над 7,5% – 8%.

„В универсалните пенсионни фондове и в професионалните пенсионни фондове средните стойности са около 4-5%, стойности, които са два пъти по-високи от същия период на миналата година, когато основният въпрос беше дали Гърция ще излезе от еврозоната“, уточни изпълнителният директор на пенсионната компания.

По думите му при „ДСК-Родина“ доходността на  доброволните пенсионни фондове към вчерашна дата е 4,83%, при професионалните пенсионни фондове – 3,2%, а при универсалните пенсионни фондове – 3,4%, като средните стойности на пазара при доброволните фондове е около 5%, а при задължителните – между 3 и 4%.

„Все още не се въвеждат мултифондовете, за да има справедливост при изплащането на пенсиите“, е мнението на Николай Марев.

Според него за „спокойни старини“ човек трябва да инвестира в пенсионни фондове между 50 и 100 лв на месец в продължителен период от време.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *