Подписваме споразумение със СБ за допълнително финансиране

Споразумение за допълнително финансиране по проекта за Социални инвестиции и насърчаване на заетостта ще бъде подписано днес, 12 юни 2007 г., в 11.00 часа пред зала „Опал” на хотел „Принцес” от регионалния вицепрезидент на Световна Банка Шигео Кацу, министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Допълнителното финансиране в размер на 15 милиона евро ще е насочено към малки, но социално значими инфраструктурни проекти, общински дейности и услуги за социално слабите, информират от пресцентъра на МТСП.

Проектът за Социални инвестиции и насърчаване на заетостта се прилага от април 2003 г. и има начален капитал от 50.8 милиона евро. Целта на проекта е да подобри стандартите на живот на хората, които живеят в маргинализирани общности, сред които са дългосрочно безработните, етнически малцинства и уязвими групи.

Проектът, който се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика и Социално-инвестиционния фонд, е доказано ценен инструмент за борба с бедността и осигуряване на достъп до външни ресурси на местните общности. Двата основни компонента на проекта са Инициатива за развитие на инфраструктурата на общностите и българската инициатива „Активни услуги на пазара на труда”

Постигнатите до момента резултати от изпълнението на проекта включват финансиране на повече от 350 микропроекти и общности, включително ремонти на училища, ремонти за енергийна ефективност на домове за стари хора и деца без родителска грижа, водоснабдяване и канализация на малки населени места и др. Приблизително 500 000 души са се възползвали от подобренията в социалната инфраструктура и услуги на общинско ниво. Създадени са повече от 730 000 човекодни за временна и постоянна заетост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *