Подпис на Трише пази от инфлация

Основната лихва в еврозоната остава 2,5%, доларът най-евтин от 1 година насам

Невена Мирчева,

наш пратеник във Франкфурт

„Сложете ми автограф върху тези 20 евро. Така ще ви помогна да ограничите инфлацията, защото няма да харча тази банкнота. От друга страна, ще спомогна и за увеличаването на нейната стойност в бъдеще, защото с вашия подпис тя ще струва повече.“ С тази необичайна молба журналист изненада шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Това се случи точно след като той обяви, че основната лихва в еврозоната се запазва на 2,5%. Решението е взето с пълно единодушие от 12-те управители на национални и централни банки, вицепрезидента Лукас Пападемос и президента Жан-Клод Трише. Веднага след изявлението на Трише доларът рязко падна на международния пазар. Късно вчера той стигна до нова, най-ниска стойност за последната година. Еврото се разменяше за 1,2689 долара. Обменните бюра у нас купуват щатската валута по 1,53-1,54 лв. и продават по 1,55-1,56 лв.

Решението на Централната банка е базирано на анализите по основните икономически и парични показатели, както и на експертни оценки на други международни институции. Всички те потвърждават прогнозата на ЕЦБ за 2006 г. Инфлацията в еврозоната е 2,4% през април и очакванията са до края на годината да остане над 2%, обяви Трише. Големи остават рисковете за повишаване на цените. На първо място това е ръстът в цената на петрола, следвани от административните цени в еврозоната и косвените данъци. Тези фактори ще влияят за повишаване на инфлацията и през 2007 г., подчерта Трише. Според него монетарната политика на ЕЦБ трябва да предпази европейската икономика от вторичните ефекти от действията на тези фактори.

Президентът на ЕЦБ отбягна конкретен отговор на въпроса дали има вероятност през юни основната лихва да бъде повишена. Трише не даде коментар и за съотношението евро-долар, но каза, че ЕЦБ ще спази ангажимента си, поет от него на последната среща на Г-7. Всички страни в диалога са поели ангажимент да свършат своята част от работата за преодоляването на т.нар. глобални дисбаланси.

Това включва намеса на американското правителство за ограничаване на търговския дефицит, последователна политика на Китайската ЦБ по валутния курс и довършване на структурните реформи в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *