Под ? 4 млрд. падна офертата за “Белене”

„Атомстройекспорт“ пуска първия реактор от ново поколение през 2013 г.

Новите реактори ще са над два пъти по-безопасни от вече доставения в „Белене“ блок. За това говори и фактът, че системите за контрол и управление, за вентилация и електротехническото оборудване ще бъдат доставени от „Арева“ и „Сименс“.

Изграждането на „Белене“ ще бъде финансирано от Газпромбанк и големи европейски банки. Като залог за връщане на кредитите са подготвени проекти на фючърсни контракти за изкупуване на еленергията с големи чуждестранни компании.

Посланикът на Русия Анатолий Потапов и президентът на „Атомстройекспорт“ Сергей Шматко представиха новата руска оферта за Втора атомна

ФОТО Виктор ЛевиПод 4 млрд. евро ще струва изграждането на два ядрени реактора от ново поколение в АЕЦ „Белене“. Това стана ясно на пресконференция, дадена от руските компании „Атомстройекспорт“, ТВЕЛ и „Хидропрес“, френската „Арева“, германската „Сименс“ и посланиците на Русия и Франция у нас Анатолий Потапов и Ив Сен Жур.

На нея „Атомстройекспорт“ представи революционната промяна в своята оферта за изграждане на АЕЦ „Белене“, предадена на 1 август в НЕК. Офертата има четири варианта. Най-атрактивно за нас е второто базово предложение – изграждане на два модерни реактора на цена под 4 млрд. евро. Това е невероятно евтино – под 2 хил. евро на инсталиран киловат, коментираха експерти. Новата руска оферта конкурира дори цената за изграждане на ТЕЦ, допълниха те. Времето за построяване на I блок от първата копка до пуска е намалено на 54 месеца. Втори блок ще заработи 12 месеца след първия. С времето за подготовка и проектиране сроковете нарастват с 2 години. Ако спечелим, I блок ще заработи през 2013 г., заяви президентът на „Атомстройекспорт“ Сергей Шматко.

Офертата е атрактивна и заради предложението на руснаците да изкупят доставеното преди 16 години оборудване и да го монтират в IV блок на калининската АЕЦ. При високите цени на металите България ще получи значителна сума, която ще намали цената на централата, заяви Шматко.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *