Поевтиняват луксозните и мощни коли

Акцизите за мощните лимузини и джипове да бъдат премахнати, предлагат председателят на бюджетната комисия на парламента Румен Овчаров и група народни представители.
С отпадането на акциза цените на мощните автомобили ще паднат с 10 000-15 000 лв. Предложението на Овчаров за промяна в Закона за акцизите и данъчните складове е внесено за разглеждане в парламента. То се прави по настояване на Брюксел, пише „Стандарт“.
Европейската комисия е изпратила уведомително писмо до България, че ще започне процедура срещу страната ни за нарушаване на директивите на общността. Сега в България се плащат акцизи за автомобили с двигатели над 120 киловата по системата DIN. Но има разлика в облагането на старите и новите автомобили. Например за мощно „Ауди“ втора ръка с 333 конски сили акцизът е близо 15 000 лв. Но ако автомобилът е нов, дължимият акциз е малко над 11 000 лв. Според ЕК при облагането на мощните автомобили, внесени в България от други страни от ЕС, не се взема предвид амортизацията им. Освен това има дискриминация по отношение на определението за „нов автомобил“. Според ЕК не е редно употребявани коли, за които не са изминали повече от 6 месеца от първата им регистрация или са на 6000 км пробег, да се облагат както чисто новите коли. Затова Овчаров предлага изцяло да отпадне акцизът за мощните коли. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2010 г.
Да отпадне и ограничението да не се плаща акциз за горивото до 200 литра в резервоарите на влизащите в страната камиони от държави извън ЕС, предлага още Овчаров.
”Да, ще отменяме акциза за мощните коли от 1 януари 2010 г. И за старите, и за новите”, потвърди шефката на дирекция “Данъчна политика” към финансовото министерство Людмила Елкова, цитирана от в. „24 часа“.
„Налогът върху употребяваните возила е по-висок от този върху новите, което не е допустимо от европейското законодателство“, обясни зам.-шефът на митниците Красимир Николов, цитиран от „Сега“.
Отмяната на акциза за мощните коли се дължи на живеещия във Франция българин Петър Калинчев, който завел дело срещу България за надвзет акциз от 2500 лв. През 2007 г. той внесъл в България старо БМВ 530Д, на което бил начислен данък от 4900 лв. Според него той не дължи цялата сума, защото колата е внесена от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *