Поевтиняващият долар оживи пазара на суровини

Това даде тласък на еврото и то поскъпва с 0.35% към долара до $ 1.3956. Акциите на борсите в Европа също изглеждат окрилени от новината. Водещите индекси на борсите във Франкфурт и Париж се покачват с повече от 1%. В САЩ преди началото на сесията излезе изненадващо добра новина, засягаща поръчките запроизводство на стоки с дълготрайна употреба. Според департамента по търговията нарастването през септември е с 1.7%, след като през август имаше понижение с 0.4%. Междувременно стана ясно, че търсенето на желязна руда на световните пазари рязко е спаднало след като Китай отчете забавяне на темпа на растеж на икономиката си. По-слабото търсене влияе и на цената на суровината, която е с 30% под нивата от месец септември. Някои преработвателни предприятия са преустановили покупките на руда, тъй като търсенето на стомана също е повлияно от негативната тенденцияСлед като достигна 12-седмичен пик в цената, петролът коригира надолу с 46 цента до $ 92.71 за барел лек американски петрол, а сортът брент поскъпва с 28 цента до $ 112.28 за барел.
В очакване на новината за това колко от дълговете на Гърция ще бъдат „доброволно“ опростени от частните държатели, каквито са предимно банките, пазарите са несигурни. В Европа водещите индекси на борсите се движат с леки покачвания. Еврото поскъпва с 0.13% към долара до $ 1.3927, а петролът е с около 30 цента по-скъп до $ 93.53 за барел лек американски и $ 112.33 за барел от сорта брент. В репортаж на CNBC Europe репортер съобщи, че най-вероятната „пострижка“ на Гърция ще е с 50%. В същото време шефът на европейския спасителен фонд Клаус Реглинг заминава за Китай. По този начин Европа започва търсенето на инвеститори, които да помогнат за задвижване на спасителната й програма.
Ако е вярно, че финансовите пазари отразяват постиженията на икономика и политика, индексите на фондовите борси в Европа показват, че пазарът не знае какво да очаква от „последната“ среща по дълговата криза на лидерите от еврозоната, с лек превес на оптимистите.
Към този час, индексът FTSE100 в Лондон се понижава с 0.13% до 5518 пункта, докато DAX в Германия се качва с 0.17% до 6057 пункта. Във Франция CA40 показва значения близки до вчерашните, с 3174 пункта. Но дали от тук може да се заключи, че германската позиция ще надделее – е спекулация да се каже.
Еврото се задържа във високите нива от 1.3920 долара, почти без изменение от сутринта, но златото помогна на инвеститорите да „изпуснат парата“, залагайки на сигурно, така благородният метал добави от сутринта 10 долара до 1719 долара за тройунция. Петролът добавя над 0.5 процента и брентът се търгува за 111.58 долара за барел, а лекият суров западнотексаски WTI 93.68 долара.
След тежката загуба снощи на Wall Street, днес азиатските фондови пазари изглеждат депресирани. Въпреки това, след слабо начало, в края на сесията в Тихоокенаския регион по-голямата част от дневните понижения са заличени. Индексът Nikkei 225 в Токио се покачва с 0.05% до 8766 пункта, в Сидни австралийският S&P/ASX се вдига с 0.42%, а в Шанхай индексът е с 1.07% нагоре до 4245 пункта.
В Китай се наблюдава раздвижване и инвеститорите сами водят, вместо да следват индикаторите – коментира за MarketWatch брокер в Шанхай. Основното търсене е на акции от банковия сектор и търговията на дребно, докато суровинните компании консолидират ръста от предишния ден. В Хонконг индексът Hang Seng е с 0.11% понижение, в навечерие на ключовата среща на Европейския съюз за решението на дълговата криза.
Доларът отново поевтиня спрямо йената до рекордни стойности, до 75.73 йени за долар, преди да се върне на сегашните 76.025. Скъпата йена е един от факторите, които пречи на доброто представяне на японските експортни компании, включително на борсата. Перспективата Федералният резерв отново да започне да улеснява и сигурния излишък по текущата сметка на Япония правят посоката в тази валутна двойка до голяма степен сигурна – дотогава, докато Японската централна банка не интервенира на пазара.
Доларът поевтиня и спрямо еврото, до настоящите USD 1.3919, а спрямо паунда проби бариерата от 1.60 и вече актуалният курс е 1.6041 долара за паунд. Високата инфлация на Острова спира там мерките по количествено подпомагане, които ерозират стойността на местната валута. Еврото е във възход заради очакванията за цялостно решение на проблемите, смущаващи пазарите от месеци. Валутните търговци трябва да се подготвят за резки отклонения във валутната двойка през деня.
Австралийският долар леко се укроти на USD 1.0376. Спрямо еврото, йената се търгува на JPY 105.8134. Доларовият индекс на Nasdaq е почти без изменение в рамките на днешния ден, на 76.17 пункта.
Поевтиняващият долар оживи пазара на суровини. Подкрепа на „реалните неща“ оказаха и коментарите, че решението на европейската дългова криза може да спре пропадането на икономиката и да осуети глобална икономическа депресия. Петролът брент се покачва с 0.37% до 111.33 долара за барел, а щатският WTI е нагоре с 0.24% до 93.39 долара за барел. Днес ще бъдат обнародвани официалните статистики за нивото на запасите в САЩ за предходната седмица и ако очакването за спад не се потвърди, корекция при WTI е възможна.
Златото качи 14 долара в азиатската търговия и вече се предлага по 1714 долара за тройунция доставка декември, докато среброто се вдигна на 33.18 долара. Според инвестиционните експерти в Bloomberg, търсенето на благородни метали нараства около развръзката на кризата на еврозоната, като далеч не всички очаквания са за щастлив край. Медта качва с 2.32%, до 7700 долара за метричен тон.
Снощи всичките отлични печалби на американските корпорации не бяха достатъчни, за да породят ръст в цената на акциите. Индексът DJIA падна с 1.74%, лишавайки се от 207 пункта до 11 706 пункта – като обяснение беше посочена Европа, разбира се. Nasdaq е надолу с 2.26% до 2638 пункта, а S&P 500 точно с 2% на 1229 пункта.
Надали точно Европа трябва да се признае за виновна за спада на щатските акции, тъй като вчера индексът на цените на имотите S&P/Case-Shiller показа по-рязко от очакваното понижение през септември, с 3.8% на годишна база. Не само това, ами и индексът на потребителското доверие на Conference Board достигна значение от 38.9 пункта за октомври, при 46.4 пункта през септември. Когато икономиката се развива добре, индексът на потребителското доверие се катери над 90 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *