Пожар в държавата на пожарникарите

Просташкият въпрос вече има отговор – Шествието за горите, планирано за 3-ти юли, се отлага.  Защото, каква изненада, хората, които са движещи сили на тези протести, първи отидоха да гасят и да помагат и няма как да са на две места едновременно.
Колко добре се справи властта с това бедствие? Предният ми текст получи квалификацията „неконструктивно политиканстване“ заради „претенцията на блогърството за някаква си съдническа позиция“, затова сега временно ще се откажа от способността си да мисля логично и да вадя заключения, а само ще споделя факти и цитати от други хора и медии:

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните: – По отношение дали ще търсим чуждестранна помощ, разбирате, че става въпрос за педесет декара. Ако поискаме чуждестранна помощ за 50 декара, те ще ни се смеят. (кое е по-лошо, да ни се смеят или да загасим пожара?)

Специално за хеликоптерите: Медиапул: Междувременно двата военни хеликоптера Ми-17 прекратиха участието си в акцията, тъй като по информация на Цветанов са изчерпали летателния си ресурс през последните 24 часа. Военните имали повече от два хеликоптера, но не можели да ги ползват Вицепремиерът обаче не внесе яснота кое налага използването на частна структура вместо ресурса на държавните машини Още през септември 2010 година военният министър Аню Ангелов заяви, че през лятото на 2011 година към ведомството ще заработи ново звено “от три или четири вертолета Ми-17 за гасене на пожари и спасителни операции”. Точно една година по-късно се оказа, че Министерство на отбраната няма такъв ресурс. Пред Mediapool от пресцентъра на ведомството обясниха, че МО има повече хеликоптери, но само два броя подвесни системи за гасене на пожари. По този начин на практика другите хеликоптери не могат да се използват. Според експерти осигуряването на такива системи за един хеликоптер струва около 1 млн. лева. За последно Бойко Борисов обяви, че новите вертолети „Кугър“ ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера „обледенителна“. С това бе обяснено защо скъпоструващите военни машини не могат да бъдат използвани пълноценно при спасителните операции в село Бисер. Хеликоптерите на МО обаче редовно се ползват за бърз транспорт от премиера, а разходите за осигуряването му се смятат за секретни. (вместо коментар, въпрос – това нормално ли е?)

От часът на Милен Цветков (Нова ТВ) За доброволците: Владимир Йончев, Offroad Bulgaria „Тези хиляди, ще дойдат, ако има пряка нужда. В момента, ние сме интерактивно общество, хора има предостатъчно.“ „Проблемът не е в човешкия ресурс, проблемът е да се осигурят адекватни подходи към огнището.“ За организацията: „Трудно мога да кажа, че при нас имаше на такова ниво организация. Пожарникарите… трябваше да направят един преход от 3-4 часа, за да стигнат до хижа „Академика“, откъдето да направят нов преход, този път вече по стръмните урви и дерета с изпопадалите борове… “ „Имаше един камион, който можеше да ги качи поне до хижата.“ Да си припомним какво каза вчера вицепремиерът Цветанов:
Цветан Цветанов: Прогнозите са до края на светлата част на деня пожарът да бъде потушен, в основни линии, каза министърът. В основни линии, ето как изглеждаше пожарът 24 часа по-късно:

Снимка: Василен Петков, 2-ри юли, около 22 часа вечерта
Появи се нова прогноза:
OFFNews.bg, 16.12 часа – подозренията са, че стихията много трудно ще бъде овладяна. Според информация на на OFFNews.bg голямата надежда за погасяването на пожара са прогнозираните за 8 юли валежи

И естествено, всички търсим под дърво и камък най-важното изявление –
Иван Бедров:  Черпя бира, ако ми намерите изказване на доктора по пожарникарство и междувременно премиер на България, по темата за пожара на Витоша. 

блог на Комитата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *