Показаха как се пие бира

Първият бирен салон у нас разкри специфичните правила и техники при дегустацията на бира и събра множество нейни почитатели. Тема на първия бирен салон бе „Дегустация и натурален характер на пивото”. Гостите на събитието направиха дегустация по т.нар. Триъгълен метод под ръководството на проф. Кабзев от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той посочи, че за провеждането на правилна дегустация са необходими светлина, чист въздух и постоянна температура, а показателите, които се следят, са общо четири – аромат, качество на горчивината, чистота на вкуса и пълнота на вкуса.
Сред останалите изисквания са кехлибарената напитка да бъде предварително охладена до 6–8 C˚, а при наливането чашата да се напълва не повече от 1/3, за да може при завъртането й, бирата да остане в нея. За разлика от други напитки, при дегустацията на пиво се прави голяма глътка, а най-подходящата храна е хляб или непикантен кашкавал, с цел да се неутрализира вкусът между отделните проби.
Различните видове бира се характеризират и с различни показатели по отношение на цвета, аромата и вкусовите качества. Така например, светлите пива се отличават със сламено жълт, кехлибарен цвят, хмелов и малцов аромат и лека горчивина. При тъмните видове бира цветът варира между карамелен, вишнев и плътно кафеен цвят, в аромата преобладават карамелени и кафе-нотки, а вкусът се отличава с топла карамелена сладост и плътен малцов вкус.
Акцент на бирения салон бе и натуралният характер на пивото. Бирата се произвежда от четири естествени съставки – малц, вода, хмел и мая, които я превръщат във важен източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Пивото е и единственият значим източник на хмел в ежедневния хранителен режим. Съдържащите се в хмела вещества помагат при безсъние, действат като болкоуспокояващо и прочистват организма. Единственото условие за полезните качества на напитката обаче остава разумната и умерена консумация.
Съюзът на пивоварите в България възнамерява да превърне Първия бирен салон в една добра традиция, която периодично да разкрива различни аспекти от богатия свят на бирата. Събитието бе част от Кампанията за българската бира, която се провежда за първипът у нас от съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *