Политическата криза срина турската лира

Турската лира регистрира най-ниското си равнище спрямо американския долар. Тя се срина до рекордно ниското ниво от 3.0031 лири за един долар.Политическата несигурност в страната, придружена с очакванията за повишаването на основното лихва от американския ФЕД натисната надолу турската валута. Валутата на бързо развиващата се държава загуби 30% от своята стойност спрямо долара от 1 януари насам.

Междувременно Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция предложи датата 1 ноември за предсрочни избори, съобщава в. „Хюриет“. Решението за предсрочни избори идва след като усилията за съставяне на коалиционно правителство на Партията на справедливостта и развитието се провалиха.

Централната избирателна комисия е съставила календар, според който подготовката за вота би трябвало да завърши за 60 дни, в случай, че се вземе официално решение за предсрочни избори, съобщава Анадолската агенция. Предложението за календара е било представено на членове на четирите политически парламентарно представени партии, се казва още в съобщението на агенцията.

По-рано тази седмица турският ЦИК реши, че в случай на „повторение на общите парламентарни избори“ има властта да съкрати 90-дневния период, предвиден преди изборите. Процедурата беше ускорена след като лидерът на ПСР Ахмет Давутоглу върна мандата си за съставяне на кабинет на президента Реджеп Ердоган.

Срокът от 45 дена за формиране на правителство изтича на 23 август, проправяйки път за предсрочни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *