Полицаи и граничари пазят черешите в Кюстендилско

Държавата е впрегнала цялата си мощ, за да опази овошките, които хранят 30 села и дават поминък на много хора в района, съобщава bTV.
От седмица кюстендилският край е като под обсада. По селата има контролно-пропускателни пунктове и през тях се минава като през граница – полицията спира всяка кола и каруца за проверка. Хора без документи за самоличност се връщат или глобяват. Местните знаят, че това са само част от драконовите мерки за опазването на реколтата от набези на крадци.
На първия пост срещу крадците стоят патрули от полицаи и граничари, които искат документ за всяка череша. За да няма съмнителни хора из полето, всеки собственик на черешов масив трябва да спазва правилата.
За първи път тази година в охраната ще се ползва и техника, пригодена за опазване на държавната граница. Освен полицейски патрули, из нивите ще обикалят и граничари, оборудвани със специални камери с режими за дневно и нощно наблюдение. Термовизьорите ще влязат в черешовата война след десетина дни, когато кампанията навлезе в разгара си и започне беритбата.
Стопаните признават, че крадците са стреснати от респектиращото полицейско присъствие и набезите драстично са намалели. Обсадата в Кюстендилско ще продължи още 40 дни, докато се берат черешите. Те се прибират от полето по график и с полицейски час – от 6 до 20 часа. Всеки, хванат в градините, след това ще се проверява за кражби.
От МВР гарантират, че няма да има силов натиск при изкупуването на плодовете, но според производителите изкупната цена е унизително ниска и неизгодна за тях.
В края на 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил постанови общо 85 години затвор  за деветима роми, обвинени в убийство на полски пазач и причиняване на средни телесни повреди на други двама души. 46-годишният Пламен Момчилов беше жестоко пребит до смърт в черешовия масив на кюстендилското село Шишковци рлез юни 2009 г.   Друг мъж и жена бяха открити в безпомощно състояние с множество счупвания и наранявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *