Полицията вече има следа за обира на трезора

Собствениците на обществени трезори не са длъжни по закон да ги застраховат, казаха от Националната асоциация на застрахователите пред БНТ по повод обира, станал в центъра на столицата преди два дни.
Клиентите с разбити касети ще могат да се надяват на сигурно обезщетение, ако са сключили индивидуална застраховка. Това е най-добрата защита за клиентите, ако искате, застраховайте и милиони, коментират от бранша.
„Застрахователят ще оцени риска, ще разгледа какво се случва, но повярвайте ми – няма да струва 300 лева на година”, коментира Левон Хампарцумян – гл. изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“.
Пострадалите имат правото да подадат иск за обезщетение срещу собственика. Но ако са им изчезнали 300 000 лева, например, ще са длъжни да докажат откъде ги имат.
Полицаите вече работят по конкретна следа за обира, станал в частния трезор на бул. „Дондуков“, и са оптимисти са за разкриване на извършителите. Разследването вече има насока.
Бандитите отварили само най-големите касетки, общо 190 от 600. Не рядко големите касети в подобни трезори са добро прикритие за пари от сивия сектор.
„Най-много се търсят големи по размер касети – 80 на 80, защото множество фирми в сивата икономика носят постоянно оборота си, който да нощува там”, казва Иван Бацаров – експерт по сигурност.
При обира на трезор от април тази година на софийската улица „Позитано“ касетите били разбивани избирателно. Дни след удара тогава полицаите арестуват вътрешен човек, който според тях подал информация към бандитите. Той контактувал чрез посредник с член на бригадата, арестуван по това време.
И при двата обира криминалистите намират разхвърляни косми. В трезора на „Позитано“ имало и тампон за уши, цип и фас, както и бял и червен прах. Така се прикриват биологични следи.
Криминалистите не могат да намерят такава и в двете опожарени часове след обира на „Дондуков“ БМВ-та, за които се смята, че са използвали обирджиите.
Засега ембелематичните обири от последните години остават неразкрити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *