Половината безработни в България са без образование и квалификация

„Половината от безработните в България са без образование и квалификация“, обяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред журналисти в Стара Загора. За пример той посочи, че в Старозагорска област има регистрирани 12 104 безработни и обявени 6908 свободни работни места.

По думите на вицепремиера, до средата на следващата година ще има нов Закон за социалното подпомагане. Той учотни, че в момента експерти разработват новите текстове.

Предвижда се разделяне на социалните услуги от социалното подпомагане. Според вицепремиера, от наличните сега 1000 вида услуги трябва да бъде направен най-добрият подбор. Разработват се възможности за психологична помощ за родители, географски промени на предлаганите услуги и достъп до дома на нуждаещите се, обогатяване на критериите за ефективност.

„Размерът на доходите е причина да се увеличава броят на българите, които работят в Гърция. По данни на социалния консул на България в южната ни съседка броят им през тази е увеличен, през миналата е бил 80 000. Това са хора, които не се регистрират в бюрата по труда“, посочи вицепремиерът.

Той даде висока оценка на дневните договори в селското стопанство. „Практиката е показала, че те са ефективни. Подписани са 75 000 договора. Старозагорска област е на трето място в страната с 6800 договора, които ангажират 53 фермери“, обясни Ивайло Калфин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *