Половината фирми в България нямат наети работници

Почти половината активни фирми в България са без нито един нает служител и в тях работят единствено собствениците им. През 2016 г. броят на „монопредприятията“ е 169 625, или 48.7% от всички, които са имали дейност. Това показва новото изследване на НСИ „Демография на предприятията“. То се провежда всяка година, като обхваща петгодишен период за да даде картина за жизнеспособността на бизнеса у нас. Сегашното проучване обхваща петилетката от 2012 до 2016 година.

Резултат с изображение за нси

Данните на НСИ показват, че през 2016 г. в страната са действали 347 967 фирми, което с 2.6% повече от предходната година. Новопоявилите се предприятия са 42 450. Най-много нови бизнеси са родени в търговията. Това е и секторът, в който най-често се регистрират семейни фирми, които разчитат само на труда на хора от фамилията, без да се наемат допълнително работници.

Фирмите с персонал от 1 до 4 души са от втората по „гъстота“ група в България. Те са 127 187 – малко над една трета от всички действащи предприятия. С персонал от 10 души или повече са едва 7.9% от активните фирми. Точно те обаче дават хляб на близо 70% от работещите българи. Статистиката показва, че през 2016 г. са били създадени само 558 дружества с над десет или повече наети.

Наблюдението на НСИ проследява какво се случва с новите предприятия в изследвания петгодишен период. Оказва се, че в първата година от раждането си оцеляват 80%, но по-малко от 5% оцеляват до петата си година. Това означава, че над 95% от предприемачите не успяват да се преборят с конкуренцията, пазарната конюнктура, бюрокрацията и честата смяна на правилата и или фалират, или доброволно прекратяват дейността си. Според анализаторите високата „смъртност“ на младите фирми е устойчива тенденция в последните десетина години, а обяснението е, че процедурата за откриване на бизнес стана по-лесна и по-евтина, но битката за оцеляване на пазара е трудна,информира в.Сега.

НСИ посочва, че през 2015 г. от всички 40 358 нови фирми успешно са преживели първата година 32 745. Най-жизнеспособни са действащите в сектора „Транспорт и складиране“, а като размер най-витални са тези с над 10 души персонал. В същото време от всички „родени“ през 2011 г. предприятия пет години по-късно активни са само 4.7%. В петилетния период най-жилави се оказват фирмите от енергетиката, докато най-много закрити предприятия има в добивната промишленост.

Всяка десета компания е „умряла“ през 2015 г. показват още данните на НСИ. В случая статистиката има предвид онези фирми, които не са извършвали дейност повече от две години. През 2015 г. такива са били 34 853 предприятия, в които са се водили на щат близо 82 000 души. Най-много са неработещите предприятия в сектора търговия – 43.4% от всички, водещи се в Търговския регистър.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *