Половин милиард долара глоба грози Barclays

Исканата от регулаторите санкция възлиза на 291 милиона паунда, или близо 470 милиона долара, уточнява „Би Би Си“.
Федералната комисия по енергийна регулация е осъществявала внимателен анализ на дейността на Barclays. Самата финансова институция отрича обвиненията. Според правилата банката има 30 дни да оспорва санкцията.
Повод за обвиненията са разговорите между четирима търговски агенти на Barclays на калифорнийска територия. Познати от дейността си в енергийната фирма Mirant, те са обменили помежду си съобщения за манипулация между пазарите, която би им донесла финансови облаги.
Порочните им практики и игра с енергийните цени са довели до загуба от 139 милиона долара за конкуренцията, а Barclays е натрупала 34,9 милиона долара печалба.
Щатските власти разследват институцията и по силата на Закона за чуждестранни корупционни практики, което е отделен удар по репутацията на британците. От началото на годината тя е атакувана от множество страни. Последният мегаскандал бе през месец юни. Тогава Barclays бе глобена с 290 милиона долара от британски и американски регулатори поради манипулации на междубанковия лихвен индекс LIBOR.
Август също бе тежък за британците, след като бе започнато разследване относно плащанията между банката и Qatar Holding, извършени през 2008 година. По това време финансовата институция е набирала средства в Близкия изток в условия на избухващата тепърва финансова криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *