Половин процент ръст прогнозират за автопазара

Световният автомобилен сектор, който тази година отбеляза рязък спад, ще постигне увеличаване на продажбите с 5,0% през 2010 г. , съобщи институтът IHS Global Insight, цитиран от АФП.
Той съобщи, че продажбите през 2009 г. вероятно ще намалеят с 14%, след като в периода 2007-2008 г. регистрираха спад от 5,0%, а през 2010 г. ще се увеличат с 5,0% и с двуцифрено число през 2011 г. Главният икономист в автомобилния сектор на IHS Global Insight Найджъл Грифитс заяви, че световната икономика и автомобилният пазар вече не са преодолели свободното падане, като подобряването на продажбите и на производството вероятно ще стане явно около средата на следващата година.

Обратът ще бъде подпомогнат от взетите от правителството мерки в подкрепа на индустрията, като данъчни инициативи и бонуси за хората, които са се отказали от старите си коли и са купили нови. Институтът прогнозира, че продажбите на автомобили в Западна Европа ще достигнат 12,2 милиона броя тази година, спад с 10% и 11,4 милиона през 2010 г., спад с 6,5%. Видим обрат в Западна Европа не се очаква преди втората половина на 2010 г. В Северна Америка тенденцията за свиване на автомобилния пазар приближава своя край и трябва да бъде заменена от умерено възстановяване през втората половина на тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *