Полският президент Лех Качински загина при самолетна катастрофа край Смоленск

 
 

© Снимка: EPA/БГНЕС
Лех Качински

 

Полският президентът Лех Качински, съпругата му Мария и висши представители на полските власти загинаха при самолетна катастрофа край руския град Смоленск.
Губернаторът на руската Смоленска област Сергей Антуфиев съобщи, че са загинали всички хора на борда. По предварителни информации, цитирани от Антуфиев, със самолета са пътували общо 85 души. Според източници от руското министерство на извънредните ситуации и прокуратурата на борда е имало 132 човека.
Предвидено бе Качински и и семейства на жертви при клането в Катин, близо до Смоленск, да присъстват днес на възпоменателна церемония за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора.
В полската делегация бяха началникът на президентската канцелария Владислав Сташак, началникът на генералния щаб на въоръжените сили Франтишек Гонгор, бившият министър на националната отбрана Йежи Шмайджински и управителят на централната банка Славомир Скшипек.
Самолетът Ту-154, който е бил управляван от екипаж на президентския авиоотряд, се е разбил при кацане на летището на Смоленск, на около 400 километра западно от Москва. Катастрофата е станала в условия на гъста мъгла. Предполага се, че самолетът се е ударил в дървета на около 300-400 метра от пистата на военното летище и се е запалил. Пожарът вече е изгасен. Следователи работят на място, за да изяснят причините за катастрофата.

© Снимка: Вести Ру

Според първоначалната версия на руските власти, причината за катастрофата на полския президентски самолет е пилотска грешка.
Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник „Газета виборча“, като се позовава на полски военни източници.
15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154, контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището поради лоши метеорологични условия. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.
Пилотът на самолета на Качински също е получил препоръка да не каца. Контролните служби на летището обаче не са можели да му забранят да се приземи и той не се е съобразил с тяхната препоръка.
Според заместник-командващия руските военновъздушни сили Сергей Разиграев, катастрофата на самолета „Ту-154” не е свързана с качеството на летището „Северний”. „Летището е първокласно и не смятам, че катастрофата е свързана по какъвто и да е начин с него, заяви генералът. Той подчерта, че информацията за инцидента все още е оскъдна и засега е рано да се правят изводи.
В Полша скоро ще бъде обявен национален траур. Функциите на президента поема, както е по конституция, маршалът на Сейма (председателят на долната камара на парламента) Бронислав Коморовски. До 14 дни той би трябвало да обяви кога ще са изборите за нов президент.
Полското правителство проведе извънредно заседание.

© Снимка: EPA/БГНЕС
Лех Качински и съпругата му Мария

60-годишният Лех Качински и неговият брат-близнак Ярослав присъстват от десетилетия в полската политика.
Като университетски преподавател в Гданск Лех Качински се свързва с профсъюза „Солидарност“, а при обявяването на военно положение в Полша в началото на 80-те години, е интерниран.
След демократичните промени през 1989 година участва в кръглата маса, после става депутат, кмет на Варшава, а през 2005 година изненадващо печели на втория тур на президентските избори, побеждавайки сегашния премиер Доналд Туск.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *