Получаваме 76 млн. франка от Швейцария за съвместни проекти

Кантоналният съвет на Швейцария /горната камара на федералния парламент/ вчера одобри предоставянето на 257 милиона франка на Румъния и България, в рамките на приноса на страната за разширяването на Европейския съюз, съобщи уебсайтът Суисенфо. Сумата вече беше одобрена от Националния съвет /долната камара на парламента/.

За България са предвидени 76 милиона франка, а за Румъния – 181 милиона. Парите няма да бъдат изпратени в Брюксел, нито в касите на двете страни, а ще бъдат предназначени за швейцарски проекти, изпълнени в сътрудничество с местни партньори, заяви по време на дебатите по въпроса сенаторът от Радикалдемократическата партия Дик Марти. Той все пак призна, че в двете страни съществуват проблеми, свързани с лошото управление и корупцията, както изтъква консервативната партия Демократичен съюз на центъра, отбелязва сайтът. Предложението на сенатора от Демократичния съюз на центъра Ханес Герман парламентът да оцени ситуацията в тази област, беше отхвърлено. Сенатор Дик Марти увери, че Швейцария е взела мерки, за да е сигурна в доброто функциониране на системите за контрол върху изразходването на парите.

Министърката на външните работи Мишлин Калми-Рей изтъкна по този повод, че Берн има „всякакъв интерес от интегрирането на тези две страни, защото това ще засили стабилността, сигурността и благосъстоянието на европейския континент, от което Швейцария също има полза“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *