Полша е новата „банка кадри“ за България

България е изпаднала в безпрецедентна криза, свързана с липсата на кадри.

И фирмите все повече прибягват до внос на работна ръка, като географията на търсене непрекъснато се разширява, а най-новата „банка кадри“ за нашата икономика е Полша, стана ясно вчера на форум за трудовия пазар. На него едри бизнесмени от строителството и промишлеността за пореден път коментираха опасния дефицит на хора, който спъва ръста на икономиката. Особено голям е недостигът на заварчици, техници, машинни инженери. Трудно се намират и международни шофьори. А наемането на хора от чужбина у нас е сложно и среща съпротива.

Българските работници отиват на Запад, а страната ни се е „заключила с 10 катинара“ и не позволява лесен достъп до трудовия пазар на чужденци, обясни шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Той даде за пример Полша: „Там са внесени 600 севернокорейци заварчици. Защо в Полша може, а в България не може? Защо синдикатите са против и правителството ги слуша?“, запита риторично Домусчиев по повод опасенията на профсъюзите, че чужденците взимат хляба на българите.

Бизнесменът Николай Вълканов обяви, че при изпълнението на обществени поръчки често ползва услугите на полски заварчици. „Имаме нужда от специалисти, не от общи работници“, изтъкна той. Според строителния предприемач Симеон Пешов България се върти в омагьосан кръг – подготвяме кадри, които получават ниски заплати и затова бягат в Германия, където получават повече. „Ако не вдигнем заплатите и производителността, няма как да си задържим работната ръка“, обобщи той.

Шефът на КРИБ смята, че България може да наема „сходни нам по манталитет и език“ работници от Молдова, Украйна и Македония. „Парите ще отиват в НОИ, те ще плащат данъци тук и до известна степен ще стабилизират системата“, смята бизнесменът. Там, където имало профсъюзи, те щели да си плащат и членския внос, с който „ще пълним и техните касички“ (на синдикатите бел.авт.). „Как ще стигнем Полша, когато ние сме толкова задръстени и консервативни?“, запита той.

На едно от последните си заседания Министерският съвет прие промени, които предвиждат изключително облекчен режим за набиране на работна ръка за туризма от т.нар. трети страни, т.е. извън ЕС. „Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда“, заяви по този повод вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. „Над 6000 наши сънародници от Украйна и Молдова се включват в туристическия ни сезон – те имат сключени договори и до дни ще се възползват от облекченията, които им предлага правилникът след приетите промени в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция“, коментира Симеонов.

РАЗМИНАВАНЕ

Депутатът Красимир Велчев от ГЕРБ изтъкна, че е нужна образователна реформа, която да възроди едновремешните техникуми, от които излизали технически подготвени кадри. Той обясни, че преди години в последните си курсове учениците сглобявали вентилатори и друга дребна техника. „При нас сега излизат гимназисти, а на други места – техници“, обясни Велчев. Съпартийката му Менда Стоянова пък заяви, че липсата на работници може да се окаже спирачка за икономическото развитие.

СТАТИСТИКА

Справка на Агенцията по заетостта показва, че докато едрият бизнес се оплаква от липсата на кадри в тежката промишленост, най-много заявки за наемане на хора са дадени за преработващата промишленост (5514), търговията (3695), хотелиерството и ресторантьорството (3 457), строителството (1422), селското, горското и рибното стопанство (1334) и др.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *