Полша може да поиска почти 50 млрд. долара военни репарации от Германия

Полското правителство има право да поиска от Германия да изплати обезщетения за разрухата и страданията, причинени на страната от нацисткия режим по време на Втората световна война. Само загубата на частна и държавна собственост е оценена на 258 милиарда злоти, или приблизително 48.8 млрд. долара според обменния курс от август 1939 г. – последният, преди да избухне войната.

Това е заключението на специална експертна комисия към Сейма – долната камара на полския парламент, съдържащо се в доклад, разпространен в понеделник. Оценката на Бюрото за анализи бе поискана от депутата Аркадиущ Муларшчик от управляващата партия „Право и справедливост“. Мнението на специалистите е, че съгласно международното право няма давност за подобни репарации, както и че „по време на войната Полша е понесла най-големи човешки и материални загуби относително цялото население и национално богатство“.

 

„Причината за тези щети не е само войната, а най-вече германската окупационна политика и в частност преднамереното и организирано избиване на население в окупираните територии на полската държава, както и масовото депортиране на полски граждани, включително принудителен труд и преднамерено унищожаване на собственост като разрушаването на Варшава“, пише още в документа.

 

Материалните щети са оценени на 62 млрд. предвоенни злоти (11.4 млрд. щатски долара днес), докато загубите от гибелта на хора са близо три пъти повече. В доклада се твърди, че загиналите са над 6 милиона души, а жертви на престъпления и терор са 10 084 585 души, информира dnevnik.bg.

 

Правно основание, според комисията, се съдържа в Четвъртата конвенция от Хага (1907 г.), решенията на Потсдамската конференция от 1945 г. и действията на следвоенна Германия спрямо други засегнати от войната държави и изплатените им компенсации.

 

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *