Полша постави условия за приватизацията на борсата си

Ян Циенски
Джеймс Уилсън

Полското правителство изиска допълнителни гаранции от Deutsche Börse, която подаде единствената обвързваща оферта в процедурата за приватизацията на мажоритарен дял от Варшавската фондова борса (WSE).
Полша поставя условия по бъдещата сделка, за да се увери, че новият й партньор няма да отвлече търговията с най-добрите котировки на WSE, а ще продължи да развива националната й борса като най-голямата сред фондовите пазари на новите членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа.
„Представих пакет от изисквания за приватизацията на борсата. Ако инвеститорът не може да ги изпълни, няма да придвижим процедурата, не се стремя към приватизация на всяка цена“, заяви полският финансов министър Александър Град в интервю.
Неговият говорител потвърди, че до германския кандидат е бил изпратен списък с въпроси. Смята се, че питанията са свързани основно с опасенията на министерството дали WSE ще запази автономията си и ще остане водещият фактор във вземането на решенията за акциите, търгувани във Варшава.
Министерството се стреми да получи гаранции, че Deutsche Börse ще поддържа инвестицията си в продължение на десет години, а обещаното първично публично предлагане на борсата ще се състои в столицата Варшава.
Стойността на сделката не е от толкова първостепенно значение за полското правителство, но според един източник разминаване има и по въпроса за цената.
„Едната страна иска висока цена, а ответната е заложила съвсем друга сума“, казва нашият източник, който е добре запознат с преговорите между полския кабинет и германската компания. Анализаторите оценяват WSE на над 1 млрд. полски злоти ($366 млн.). Миналата година борсата реализира 81 млн. злоти, а нейният президент Лудвик Соболевски очаква още по-добри резултати през настоящата година.
WSE има значителна символична роля в историята на полския капитализъм.
Тя е една от първите пазарни институции, които бяха основани след падането на комунистическия режим през 1989 г., като през 1991 г. организира търговията си в сградата, в която преди нея се е помещавал Централният комитет на комунистическата партия.
Държавният статут на WSE обаче се оказа непреодолимо препятствие пред опитите й да закупи други централноевропейски борси. Нейният сложен статут разчисти терена за разширяване пред Виенската фондова борса (VSE), която е и най-големият й регионален конкурент.
Впоследствие Соболевски се опита, при това с доста добър успех, да привлече централноевропейските компании за листване на WSE.
Полското правителство реши, че привличането на партньор е единственият път към по-нататъшно разрастване на институцията (наскоро тя измести VSE от позицията й на най-голяма централноевропейска борса).
„Целта ни е полската борса да се превърне в централна за региона. За тази задача ще ни е необходим подходящият инвеститор, който споделя амбициите ни и ще се стреми към утвърждаване позицията на WSE“, обяснява Град.
Четири международни борси бяха поканени за участие в търга за WSE – Deutsche Börse, Nasdaq OMX, NYSE Euronext и Лондонската фондова борса (LSE).
Лондон се оттегли още преди края на процедурата, а финално единствено компанията от Франкфурт подаде обвързваща оферта.
За Deutsche Börse закупуването на Варшавската фондова борса носи допълнителни възможности за синергия от гледна точка на общата инфраструктура за търговия и технологиите.
Множество проблеми обаче усложняват потенциалната продажба. Един от тях е фактът, че двете борси използват различни платформи за търговия. Deutsche Börse работи с Xetra, която е предпочитана и във Виена, докато Варшава разчита на Warset, подобна на използваните търговски системи в Париж, Брюксел и Амстердам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *