Полша се насочва към малки ядрени реактори

Наскоро две полски компании, независимо една от друга, подписаха споразумения за разбирателство с чуждестранни производители на малки модулни ядрени реактори за изграждане в страната на първите решения от този тип в ЕС. С двата меморандума Полша се очертава като пионер в областта на новата ядрена енергия в региона, обещавайки да пусне в експлоатация първия SMR реактор до 2029 г.

Концепция на безопасна атомна електроцентрала, базирана на модулни реактори
(илюстрация: NuScale Power)

Днес Полша разчита в голяма степен на производството на електроенергия от въглища. Курсът към декарбонизация обаче изисква ранно затваряне на електроцентралите на въглища, а забавянето може да коства огромни глоби на Полша от ЕС, информира technews.bg.

Решение може да се намери чрез преоборудване на въглищните електроцентрали с малки модулни атомни реактори. Възможно е да се инсталират от 4 до 12 модула в предприятието, които ще продължат да работят в наличната инфраструктура и дори със същия персонал след достъпен курс на обучение.

Малките модулни ядрени реактори се разработват активно в момента като буфер за възобновяемите енергийни системи, тъй като позволяват гъвкаво регулиране на генерираната мощност в широк диапазон. Също така малките реактори са обещаващи за региони, където е невъзможно да се изгради единна електроенергийна система.

Такива реактори се разработват в САЩ, Япония, Китай и Русия. Полските компании са избрали за своите проекти американски и японски производители. Чуждестранните партньори не само ще изграждат реактори, но и ще създават вериги за доставки на суровини и материали за експлоатация на реакторите.

Един от меморандумите е сключен между Cameco, GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), GEH SMR Technologies Canada и Synthos Green Energy (SGE), съобщи World Nucles News. SGE е член на Synthos Group, един от най-големите производители на химически суровини в Полша, който се интересува от получаване на достъпна, при поискване, безвъглеродна електроенергия от надежден източник. Този източник ще бъдат японските реактори BWRX-300.

Проект за малка атомна електроцентрала BWRX-300
(снимка: GE Hitachi Nuclear Energy)

Реакторите BWRX-300 се наричат ​​кипящи, защото се охлаждат чрез естествената циркулация на водата и не изискват охлаждащи помпи, каквито са необходими за класическите атомни електроцентрали. GE Hitachi Nuclear Energy започна сертифицирането на BWRX-300 в САЩ миналата зима. Cameco ще доставя уран за гориво и ще изхвърля отпадъците. Проектът също се разглежда активно в Канада и в резултат на това може да се формира полско-канадско сътрудничество за износ на разработки.

Вторият меморандум за изграждане на малки модулни реактори в Полша е подписан с американския стартъп NuScale Power. Клиенти са полската компания KGHM Polska Miedź SA (KGHM), производител на мед и сребро, както и консултантската компания PBE. NuScale предлага изграждане на малки реактори с мощност 77 MW на модул. В САЩ компанията вече започна изграждане на първия модул в Айдахо. Японската инженерна компания IHI, която участва в ядрени проекти от около 60 години (но съкрати дейността си след аварията във Фукушима), също се интересува от тази технология.

NuScale Power и KGHM ще анализират възможностите за модернизиране на въглищните електроцентрали, работещи в Полша, с прехвърляне към модули NuScale Power. Поляците твърдо са решени да разчитат на малките реактори. Представители на KGHM заявиха, че ще бъдат първите в ЕС, които ще пуснат в експлоатация малка модулна атомна електроцентрала през 2029 г. В момента все още няма нито едно работещо и въведено в експлоатация съоръжение по проектите.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *