Пол Кругман: Светът се изправя пред трета депресия

Намираме се в началния етап на трета депресия, констатира нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман в коментар за The New York Times. Според него, рецесиите са често срещани, но не и депресиите. Като депресия той определя два периода от икономическата история: годините на дефлация и нестабилност след Паниката от 1873 г., както и периодът на масова безработица след финансовата криза от 1929 – 1931 г.
Нито т. нар. Дълга депресия от края на ХІХ век, нико Голямата депресия от първата половина на миналия век, обаче, са се характеризирали с непрекъснат икономически спад. Дори и в тези периоди е имало случаи на отчетен икономически растеж. Тези епизодични ръстове, обаче, така и не са били достатъчни, за да се поправят нанесените от кризата щети.
Пол Кругман смята, че съвременната депресия ще прилича много повече на Дългата от края на ХІХ век, отколкото на Голямата от 30-те години на миналия век. Т. нар. от него трета депресия, обаче, ще се характеризира с политическите провали. Целият свят се бои от инфлацията и се стреми да избегне нея, докато реалната заплаха всъщност е дефлацията. Реалният проблем всъщност са неадекватните разходи и реакции, смята носителят на нобеловата награда.
Според него, след края на рецесията безработицата ще остане висока – дори на катастрофално високи нива. А САЩ и Европа са на път да повторят ситуацията с дефлацията в Япония.
На фона на тази епична картина всеки би очаквал политиците да осъзнаят, че не са направили достатъчно, за да стимулират икономическото възстановяване. Това, обаче, не е така. Доколкото отговорът на кризата през миналата година е бил адекватен и е предотвратил тотален срив, сегашните действия на политиците ясно демонстрират, че те не са си взели поука.
Пол Кругман смята, че оттук насетне усилията трябва да се фокусират върху намаляването на безработицата. Увеличаването на данъците и орязването на данъците, които особено в Европа се схващат като двигател на икономическото възстановяване, не са правилната политика и няма да спомогнат за връщането на инвеститорското доверие.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *