Понижение на акциите в края на една силна седмица за Уолстрийт

Понижение при пазарът на акции на Уолстрийт отбляза стартът на петъчната търговия след солидния възход през предходните пет сесии, който беше в резултат на инвеститорите надежди за разрешаване на търговския конфликт между САЩ и Китай и поредицата уверения от страна на членове на Федералния резерв, че занапред централната банка ще бъде по-предпазлива при политиката на затягане (повишаване) на лихвите ставки.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 145 пункта (спад с 0,61%), широкият индекс S&P500 – с 0,5%, а технологичният индекс Nadaq Composite – с 0,45%.

Въпреки това и трите основни фондови индекса са на път да отбележат седмични печалби между 2% и 3% и най-добро начало на новата година от 2006-а насам. В рамките на първите 8 сесии на търговия за 2019-а година индексът DJIA нараства с около 2,5%, индексът S&P500 – с близо 3%, а Nasdaq – с ръст от цели 5 на сто.

Трябва да се има предвид че DJIA и S&P500 вече нараснаха с повече от 10% над техните близо 20-месечни дъна, достигнат по време на тънката и неликвидна търговия около коледните празници. На теория това сложи поне временен край на тяхна низходяща корекция от рекордните исторически върхове, достигнати в края на септември и началото на октомври на 2018-а година.

Днешното първо понижение на цените на петрола от 31-ви декември насам се отразява негативни на акциите на енергийните компании, като индексът на енергийния сектор на S&P се понижава с 1,5%. Акциите на Exxom Mobil на Chevron се понижават с малко над 1%, след като фючърсите на американския лек суров петрол отстъпват с 1,75% към 51,65 долара за барел от техния сутрешен близо едномесечен връх около 53,20 долара (най-високо ниво от 13-ти декември насам), но въпреки това са на път да приключат със седмичен ръст от близо 9%.

Фондовият пазар продължава да намира подкрепа от поредицата коментари на членове на Фед, включително на управителя на банката Джером Паул от вчера, че централната банка трябва да бъде по-гъвкава и търпелива относно политиката си на затягане на лихвите, тъй като инфлацията в САЩ е под контрол. Това сякаш се потвърди от днните за декемврийската инфлация, според които индексът на потребителски цени се понижи за пръв път от 9 месеца насам, докато годишната инфлация отслабна до 1,9% от 2,2% през ноември, достигайки най-ниско ниво от август 2017-а година.

Инвеститорите също така продължават да оценяват добрите новини около търговските преговори между САЩ и Китай, след като американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че китайският вицепремиерът Лю Хъ, най-старшият съветник по икономическата политика на президента Си Цзинпин, ще пътува до Вашингтон по-късно през януари за продължаване на разговорите на вече по-високо ниво.

Негативен фактор обаче е частичното спиране на работата на американското федерално правителство, което вече навлезе в 21-ия си ден и може в скоро време да отбележи печален исторически рекорд по продължителност. Въпреки че досега финансовите пазари сякаш пренебрегваха драмата във Вашингтон, стотици хиляди федерални служители няма да получат заплати и през тази седмица, като икономисти предупреждават, че икономическите последици от това принудително спиране на работата на федералните органи могат да нараснат значително при скорошната липса на компромис.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *