Понижи се инфлацията в еврозоната

Инфлацията в еврозоната на годишна база се понижи през юни за втори пореден месец до най-ниско ниво от началото на годината, показват предварителните данни на европейската статистическа служба.

Потребителските цени се повишават през месеца с 1,3% спрямо година по-рано след техния растеж с 1,4% през май. Въпреки че очакванията на финансовите пазари бяха за още по-слабо нарастване – с 1,2%, това представлява забавяне на инфлационния процес и най-слаба инфлация в региона от началото на годината.

По този начин показателят остава доста далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2%, след като четири месеца по-рано (през февруари) тя нарасна с 2%, достигайки най-висока стойност от януари 2013-а насам.

Основна причина за по-ниската инфлация през юни е слабото нарастване на енергийните цени на годишна база с едва 1,9% след растеж с 4,5% в резултат на трайно понижение на петролните цени обратно под 50 долара за барел.

Цените на услугите се увеличават с 1,6% след повишение с 1,3% месец по-рано, а тези на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия нарастват с 1,4% след повишение с 1,5% през май.

В същото време обаче Евростат отчете малко по-добро нарастване на основния индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) с 1,1% на годишна база след повишение с 0,9% през предходния месец и осреднена прогноза за растеж от едно на сто, информира money.bg
А именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *