Пореден ден банките са водещи за възходящото движение на индексите

През последното тримесечие на миналата година дефицитът по текущата сметка на САЩ се е разширил до 124.1 млрд. долара или 3.2% от БВП.
Според данните на министерството на търговията, това по-голямо от очакваното увеличение на показателя се дължи на разрастването на дефицита по търговският баланс до 141.1 млрд. долара, спрямо 134.7 млрд. долара за предходните три месеца.
А и докладите от февруари показаха, че балансът на капиталовите потоци към САЩ се влошава, най-вече заради спада на нетните продажби на ценни книжа на Китай.
Въпреки това доларът продължава да поскъпва срещу кошницата от основни валути в DXY, а фондовите индекси растат, подкрепени от изказването на председателя на Фед, Бен Бернанке пред Независимата асоциация на американските банкери. Той заяви днес, че възстановяването на американката икономика е бавно, но се засилва. Освен това Бернанке обясни, че новите финансови регулации ще бъдат насочени основно към големите банки и Фед ще бъде много внимателен към по-малките кредитни институции.
В първия час на сесията Dow покачва с 0.30%, до 13 217 пункта, Nasdaq е нагоре с 0.22%, до 3 046 пункта, а S&P 500 печели 0.16%, до 1 398 пункта.
За пореден ден водещи за възходящото движение на индексите са банките. След като издържа стрес теста на Фед, Bank of America Corp. поскъпва с 3.83%.
Еврото поевтинява с 0.25%, до 1.3051 долара, като доларовият индекс DXY расте с 0.40%, до 80.44.
Норвежката крона пада с 1.6%, до 7.5725 срещу еврото и с 1.9%, до 5.80 USD/NOK, след като централната банка на Норвегия, Norgesbank понижи неочаквано основната си лихва с 0.25% до 1.50%, позовавайки се на по-слабите прогнози за икономическия растеж на страната, които донякъде се дължат на скъпата местна валута. В началото на месеца норвежката крона достигна 9-годишен връх спрямо еврото.
Под натиска на поскъпването на щатските пари, фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняват с 0.15%, до 106.55 долара за барел с доставка през април. В Лондон еквивалентните контракти за сорт Брент падат само с 0.10%, до 126.09 долара за барел, въпреки срива на норвежката крона, което показва силен апетит за риск на пазарите.
Данните за високата инфлация и слабото индустриално производство имаха ограничен ефект върху пазарите. През февруари потребителските цени в еврозоната са скочили с 2.7% на годишна база.
За предходния месец пък Евростат отчете ръст на индустриалното производство с 0.2%, който идва след срив на показателя с 1.1% през декември, но е много под очакванията за повишение с 0.6%. На годишна база индустриалното производство в еврозната пада с 1.2%, при прогнози за понижение с 0.7%.
Въпреки негативните икономически данни в Лондон FTSE 100 расте с 0.49%, до 5 985 пункта. В Париж CAC 40 е нагоре с 0.93%, до 3 583 пункта, а германския индекс на сините чипове DAX се покачва с 1.36%, до 7 091 пункта.
И докато изобилието на евтини пари, раздадени от ЕЦБ през януари на европейските банки, повдига цените на акциите, еврото поевтинява с 0.14%, до 1.3065 долара.
В същото време фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през април отстъпват с 0.17%, до 126.00 долара за барел.
И Европа последва Wall Street, след ралито на азиатските пазар, с изключение на китайския, европейските индекси бележат силни повишения в началото на сесията. Банките водят възходящото движение. HSBC Holdings поскъпва с 0.52% в Лондон, BNP Paribas SA е нагоре с 2.3% в Париж, а пазарната капитализация на Deutsche Bank расте с 2.9% във Франкфурт.
Така FTSE 100 печели 0.33%, до 5 976 пункта. Френският индекс на сините чипове CAC 40 се покачва с 0.47%, до 3 567 пункта, а германският DAX е нагоре с 0.63%, до 7 040 пункта.
На фона на силния апетит за риск на фондовите пазари еврото отстъпва с 0.26%, до 1.3094 долара. Тук ясно се вижда ефекта от втората операция на ЕЦБ за предоставяне на неограничена ликвидност на банките, с която за ден финансовите компании в Европа получиха над половин трилион евро.
Тъй като кредитните условия остават затегнати, и реалната икономика е под натиск, парите от това своеобразно количествено улеснение под формата на 3-годишни заеми с 1% лихва, се насочват към пазарите, водят до засилване на инфлационните очаквания и оказват натиск върху стойността на единната валута. Същото се случи и в САЩ след финансовата криза.
Тази политика на ЕЦБ има само един проблем, който обаче е доста сериозен. Еврото не е световна търговска валута. Така еврозоната не може да изнася инфлация като САЩ, освен за страните, чиято търговия е силно обвързана с европейските пазари.
Поскъпването на долара оказва натиск върху цената на петрола. Фючърсите на сорт Брент поевтиняват с 030%, до 125.84 долара за барел с доставка през април.
Азиатските пазари днес растат, подкрепени от вчерашното възходящо движение на фондовите индекси в Ню Йорк. Оптимизмът в САЩ дойде след силни фундаментални данни за продажбите на дребно през февруари.
След това FOMC, както се и очакваше не промени лихвените си нива, като основният лихвен процент за рефинансиране на първичните дилъри остава от 0 до 0.25 на сто.
От Федералната комисия за отворени пазари отчетоха подобряване на условията на пазара на труда в САШ, но предупредиха за опасностите криещи се във високите инфлационни очаквания, който се дължат най-вече поскъпването на петрола в глобален мащаб.
Бордът за монетарната политика на Фед не направи промени и в мерките за количествени улеснения на централната банка. Операция „Туист“, която заменя краткосрочния дълг в баланса на институцията с дългосрочен продължава по план. Размерът й остава 400 млрд. долара, като замяната ще приключи до края на юни. От Фед също така потвърдиха, че се готвят да реинвестират изтичащите облигации, обезпечени с ипотечен дълг, в портфейла си, с покупка на нови от пазара, като задържат размера на баланса си непроменен.
Така на срещата на FOMC снощи не бяха взети решения за промяна на монетарната политика , а и надеждите на инвеститорите за нови количествени улеснения изглежда няма да се сбъднат, тъй като американската икономика все по-видимо се възстановява от кризата. След срещата нямаше пресконференция на Бернанке.
Така подкрепен от добрите перспективи за американската икономика индексът на сините чипове Dow се покачи с 1.68%, до 13 178 пункта. S&P 500 е нагоре с 1.81%, до 1 396 пункта, а Nasdaq нарасна с 1.88%, до 3 040 пункта.
Ралито на сините чипове беше водено от акциите на банките, след като J.P. Morgan Chase, чиито книжа вчера поскъпнаха със 7%, обяви, че ще увеличи дивидента за последното тримесечие и ще изкупи обратно дялове за 15 млрд. долара от пазара до края на март 2013 г.
Акциите на Apple Inc, най-голямата по пазарна капитализация компания в САЩ поскъпнаха до рекордните 568.18 долара и затвориха на ниво от 568.10 долара, след като анализаторите от Jefferies повишиха целевата цена на дружеството, а от групата за пазарни проучвания IDC прогнозираха ръст на търсенето на таблети през 2012 г.
Добрите перспективи за американската икономика, създават положителни нагласи за японския износ, още повече, че йената отстъпи срещу долара. Nikkei 225 расте с 1.53%, до 10 051 пункта.
В Хонконг също цари оптимизъм. Hang Seng е нагоре с 0.21%, до 21 385 пункта. Но В Китай инвеститорите продължават да бягат от риска, след като в края на миналата седмица беше отчетен изненадващо голям дефицит във външната търговия на страната. В Шанхай CSI 300 пада с 2.61%, до 2 505 пункта.
В Сидни, икономическите перспективи също изглеждат по-добри, тъй като възстановяването на икономиката на САЩ вероятно ще компенсира негативните ефекти от забавянето на растежа на Китай. S&P ASX нарасна с 0.90%, до 4 376 пункта.
Въпреки апетита за риск на фондовите пазари, еврото продължава да е под натиск. Това също е отражение на добрите перспективи за американската икономика. Доларът печели в качеството си на американска, а не толкова на резервна валута. А европейските пари са уязвими след двете операции за количествени улеснения на ЕЦБ и техническия фалит на Гърция. Единната валута задълбочава спад си от вчера, като поевтинява с 0.28%, до 1.3047 долара.
Апетитът за риск обаче потиска японските пари. Доларът качва 0.19%, до 83.1100 йени. Доларовият индекс DXY е нагоре с 0.28%, до 80.35.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поевтиняват, с 0.24%, до 106.45 долара, под натиска на поскъпването на американските пари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *