Пореден меморандум замрази проекта „Белене“ за три месеца

Документът, който е подписан от НЕК и руския изпълнител на проекта „Атомстройекспорт“, на практика замразява проекта „Белене” за три месеца.

Резултатът от продължилите 6 дни прегори между България и Русия е подписване на 12-то поредно удължаване на договора за АЕЦ „Белене”. Според документа всички дейности по строителството се отлагат за три месеца. Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало, уточниха от НЕК. От там допълниха, че през следващите три месеца компаниите по проекта ще трябва да уточнят допълнителни условия за безопасността на бъдещата централа.
По-рано през деня енергийният министър Трайчо Трайков призна, че преговорите с руснаците са се водели в юридически вакуум, тъй като срокът на предишното споразумение изтече на 31 март.
„Този проект е роден с един изначален грях и това е, че е подписано споразумение за 673 млн. евро, преди да е договорена ескалацията по тях и по целия проект. Тоест ние сме започнали да плащаме, нещо се произвежда, а още не е ясно каква е крайната цена“, обясни Трайков.
Подписаният днес меморандум влиза в сила със задна дата от 31 март. До 30 юни двете страни по проекта трябва да договорят и окончателната цена на АЕЦ „Белене”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *