Пореден скандал с нова зам.-министърка

Премиерът да отдели време и да провери кариерата на назначената за зам.-министър на правосъдието Деница Петкова, призова журналистката от бургаския „Компас“  Катя Касабова. Тя бе осъдена  на втора инстанция от Петкова, след като разкри как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града. Петкова бе назначена миналата седмица от Борисов за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева.
Касабова и колегата й от „Сега“ Божидар Божков разкриват преди повече от 10 години как 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специални приемни квоти в различни училища. Двамата журналисти са осъдени за клевета от Деница Петкова през 2003 г. Присъдите са за по 6-7 хиляди лева. Европейският съд в Страсбург обаче не се съгласява с решението и наказва страната за “нарушено право за изразяване”. България е осъдена за неспазване на основния чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека. Касабова трябва да получи от страната 11 800 лв. обезщетение, а Божков – 27 000 лв. „Притесняваше ни най-вече фактът, че ни съдеха инспектори по образованието, които не бяха наказани за нищо, въпреки доказаната им вина. Някои от тези инспектори още са служители на министерството“, възмущава се и Божидар Божков. Двамата репортери разкриват и други факти от кариерата на новата заместник-министърка. Касабова разказа, че в първия си брак Петкова е снаха на бивша председателка на окръжния съд – Дора Христова. Свекървата урежда Деница Христова да бъде назначена в районния съд в Карлово. „Това е първият студент на Бургаския свободен университет, който получава правото да работи в съдебната система. Тя е назначена в началото на 1997 г. в Карлово, Висшият съдебен съвет не признава легитимността на дипломите, издавани от този ВУЗ, тъй като той нямал лиценз“, посочи Касабова. По думите й, веднага след назначението й в Карлово е преместена в районния съд в Поморие, оттам – в Бургас и за по-малко от година и половина сяда в кабинет в окръжния съд в Бургас. Съпругът на новата заместник-министърка й д-р Костадин Петков е бивш общински съветник от ГЕРБ в Бургас и основател на местната организация на партията, съобщава „Капитал Дейли“. “Ние не смятаме, че трябва да настояваме премиерът да ревизира това свое решение. Ние сега разбираме, че това е решение на новия правосъден министър. Просто бихме искали премиерът да си направи своите изводи и да намери малко време да възложи на своите бургаски колеги в МВР да му поднесат малко повече информация за Деница Петкова“, заяви Касабова пред bTV. Пред в. „24 часа“ тя заявява, че Петкова е само бурмичка в машина за мачкане на журналисти, които си позволяват да се занимават с разследване на корупция. „Аз не я познавам между другото. А си я избра Диана Ковачева. Ако трябва да бъде ревизирана, трябва да ми предложи министър.“, коментира  Борисов пред „Капитал Дейли“.

Моята позиция във връзка с избора на Деница Петкова за зам.-министър на правосъдието е изцяло базирана на доказаните нейни професионални качества, коментира пред „24 часа“ правосъдният министър Диана Ковачева.  “Съдия Петкова е водила изключително сложни и тежки дела и освен висок професионализъм е показала и твърдост, и последователност. Това са качества, които са от голямо значение за всеки магистрат. И те биха били от значение за нейната практика като зам.-министър на правосъдието”, допълва Ковачева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *