Порошенко участва в заграбване на енергетиката

Порошенко, президентът на Украйна, е основната фигура в разследванията на украинския журналист Александър Дубинский, който  публикува скандални материали за негова мошеническа афера по заграбване енергийните предприятия в страната.

Днес, 15 август, в Украйна ще бъдат разпродадени държавните дялове в пет енергийни компании: Одессаобленерго, Сумиобленерго, Донецкобленерго, Днепрообленерго и Киевенерго. Основна роля в тази разпродажба ще изиграе Ринат Ахметов. Донецкият олигарх доста си „похапна“ от подарената от властта схема „Ротердам плюс“, съобщава киевският журналист. Припомня се, че формулата за формиране на цените на въглищата, известна като „Ротердам плюс“, фиксира цената на въглищата към цената им в пристанището на Ротердам. Това позволи на Ахметов и неговите партньори във властта да правят сделки на необосновано висока цена с антрацит от Донбас, което им донесе колосални доходи – до 17 милиарда гривни годишно. Сенчестите доходи от „Ротердам плюс“ Ахметов е разделил по равно с най-влиятелния политик в Украйна – Петро Порошенко. За това писаха цяла редица украински медии в близкото минало. Приватизацията на енергийната сфера ще позволи легитимирането на тези доходи. Представяйки се като купувач на държавните дялове в енергийните предприятия, Ахметов ще стартира поредния етап от създаването на енергийната империя на Порошенко. Очевидно, Петро Порошенко доста се притеснява да разширява своя бизнес по време на президентския си мандат, че е принуден да изобретява различни схеми. Стартовата цена на държавните дялове в енергийните предприятия е именно затова е много малка, защото купувачът ще е не кой да е, а самият президент. Ако схемата се реализира, до края на годината около 40% от енергийните предприятия ще бъдат концентрирани в хора, близки на Порошенко. Това ще го направи мажоритарен собственик „под прикритие“ на най-големия пакет от акции на електропреносни мрежи в Украйна.

Кой е все пак Петро Порошенко? Роден е на 26 септември 1965 г. в Болград, Одеска област – неофициална столица на бесарабските българи. Завършил е международни отношения и международно право в Киевския университет. От 1990 г. се занимава с бизнес, бил е зам.-генерален директор на Обединение на малките предприятия и предприемачи, генерален директор на промишлено-инвестиционниа концерн „Укрпроминвест“, председател на Управителния съвет на банка „Мрiя“, председател на Надзорния съвет на сладкарска фабрика. През 1998-2002 Порошенко е депутат, първо от фракцията на социал-демократите, член е на ръководството на Социалдемократическата партия на Украйна. През 2000 г. основава своя фракция „Солидарност“, а по-късно и партия „Солидарност“, която през 2001 г. влиза в блока на Виктор Юшченко „Наша Украйна“. През 2002 г. Петро Порошенко отново е избран за депутат от блока „Наша Украйна“ и оглавява бюджетната комисия на парламента. От 2009 г. е министър на външните работи до оставката на кабинета на Юлия Тимошенко през март 2010 г. През март 2012 г. е назначен за министър на икономическото развитие и търговията. През декември 2012 г. отново е избран за депутат, като независим.

Петро Порошенко е в списъка на най-богатите украинци. По данни на „Форбс“ състоянието му възлиза на 1,6 милиарда долара. „Форбс“ го включи в списъка на деветимата най-богати украинци със състояние за 1,3 милиарда долара. Освен в хранителната промишленост /наричат го и „шоколадовият крал“/, бизнесът му е и в електронните медии и автомобилостроенето.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *