Порошенко 7 пъти по-богат, откакто е президент

За година на поста президент на Украйна, доходите на Петро Порошенко са нараснали 7 пъти, съобщава Би Би Си. Богатството на Порошенко е нараснало многократно въпреки срива на украинската икономика и трудностите, с които бизнесът му се е сблъскал в Русия. През 2013 г. „Шоколадовият крал“, както го наричат в родината му, е декларирал доход от над 2 млн. долара, спечелени предимно от продажбата на ценни книжа и корпоративни права. През 2014 г. декларираното от Порошенко е вече 11,2 млн. долара – 90% от тях от дивиденти, плюс продажба на акции и корпоративни права.

Как Порошенко успява да увеличи богатството си 7 пъти на фона на почти банкрутиралата украинска икономика? От Би Би Си посочват като възможно обяснение обезценяването на украинската гривна през 2014 г. Не е изключено Порошенко да е държал парите си в твърда валута, като след срива ги е обърнал в гривни (декларираният от него доход е именно в гривни). Друго възможно обяснение е, че Порошенко е получил дивиденти като акционер в бизнес структури, финансирали президентската му кампания.

Трябва да се отбележи и че шоколадовия заводRoshen,чийто собственик е Порошенко, за последната година е увеличил продукцията си 9 пъти. Украинският президент притежава и други предприятия – хранително-вкусови, автомобилна корпорация, заводи за стъкло и керамика, застрахователна компания, банка, няколко тв и радио- компании. При това, след като става президент, Порошенко не продава нито един от бизнесите си. Разпродаването им стартира едва напоследък.

Ето какъв е коментарът на Виктор Небоженко, директор на социологическата агенция „Украински барометър“:

„Мисля, че ще има сериозни политически последствия за Порошенко вследствие всичко това. Как така един президент-олигарх забогатява в състояние на война и икономически колапс, докато всички други обедняват? Порошенко беше и си остава един от най-големите олигарси в Украйна“.

Напоследък обаче се говори, че целта на Порошенко е „деолигархизация“, т.е. в страната да не остане нито един олигарх. Темповете, с които понастоящем се продават компаниите, собственост на президента, дават основание да се предполага, че този процес ще продължи до края на мандата му. А също и че Порошенко очевидно планира да бъде президент повече от един мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *