Португалия е на правилния път за справяне с кризата, заяви комисар Рен

Португалската икономика премина преглед на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд миналия месец. Въпреки отбелязания напредък одиторите заявиха, че остават предизвикателства за разрешаване.
Т. нар. „тройка“ одобри изплащането на нова спасителна сума от 14.9 милиарда евро, от която 9.7 млрд. евро са от ЕС и около 5.2 млрд. евро – от МВФ. Португалия беше третата страна, която трябваше да бъде спасявана след Гърция и Ирландия. Страната получи 78 млрд. евро с обещанието да реформира икономиката си и да приложи програма за съкращения.
Програмата „трябва да продължи, за да увеличи доверието… и да постигне дефицит от 3% следващата година“, заяви Рен на пресконференция в Лисабон след срещи с португалските власти. „Португалската ситуация е много различна от гръцката ситуация“, добави той.
По думите на еврокомисаря в страната е имало силен политически консенсус за реформи от самото начало. „Португалия е на прав път… и ние вярваме, че тя ще остане на правия път“, каза още той. „Португалия трябва да се фокусира върху прилагането на програмата. Вярвам, че ще постигнем резултати“, подчерта Рен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *